Руският президент Владимир Путин в сряда изтъкна дълбокото обвързване на

...
Руският президент Владимир Путин в сряда изтъкна дълбокото обвързване на
Коментари Харесай

Путин изтъква солидарността с Китай в предложението на Си за нов световен ред, докато кризата обхваща Близкия изток

Руският президент Владимир Путин в сряда посочи дълбокото обвързване на страната си с Китай, когато се появи на сцената като почетен посетител на световна среща в Пекин, където китайският водач Си Дзинпин изложи визията си за прекроен международен ред.

В необявена преди този момент тирада на церемонията по откриването на форума „ Един пояс, веднъж “ Путин приветства водещата външнополитическа самодейност на Си като „ целеща да образува по-справедлив, многополюсен свят “.

Русия и Китай споделят „ блян за равнопоставено и взаимноизгодно съдействие “, което включва „ ценене на цивилизационното разнообразие и правото на всяка страна на личен модел на развиване “ – добави той, в явно опълчване на апелите властническите водачи да предизвикват човешкия права и политически свободи вкъщи.

Путин приказва след Си, който приветства две дузини международни водачи и повече от 100 делегации на събитие, отбелязващо 10-ата годишнина на самодейността „ Един пояс, веднъж “ – амбициозно, само че спорно начинание за поощряване на свързаността и търговията по света с китайски инфраструктурни планове.

Си похвали самодейността си за даване на различен модел на развиване на света, като сподели, че „ основава нова рамка за интернационално съдействие “.

Срещата в Пекинската огромна зала на народа се състоя под сянката на война в Близкия изток, която заплашва да ескалира в по-широк районен спор – и послужи като блестящо доказателство за задълбочаващите се разделения сред международните сили.

Докато водачи и представители от страни най-вече от Глобалния юг се събират в китайската столица, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън би трябвало да дойде в Израел по-късно в сряда в проява на твърда поддръжка за неговия съдружник, който даде обещание да отстрани Хамас след ислямския въстаник бруталната офанзива на групата против Израел по-рано този месец.

И Китай, и Русия приканиха за преустановяване на огъня в спираловидния спор и отхвърлиха категорично да осъдят Хамас – внезапен контрастност с изливането на поддръжка за Израел от Съединени американски щати и водачите в цяла Европа.

Китайският водач Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин се ръкуват след подписването на взаимно изказване по време на държавното посещаване на Си в Москва през март 2023 година Китайският водач Си Дзинпин и съветският президент Владимир Путин се ръкуват след подписването на взаимно изказване по време на държавното посещаване на Си в Москва през март 2023 година Xie Huanchi/Xinhua/Getty Images

Въпреки че не се занимава непосредствено с спора, Си загатна за явна смяна в световната власт и водачество в речта си в сряда. „ Промените в света, в нашето време и в историческо значение се разпростират както в никакъв случай до момента “, сподели той.

„ Китай се стреми да се построи в по-силна страна и да подмлади китайската нация на всички фронтове, като преследва китайската рационализация. Модернизацията, която преследваме, не е единствено за Китай, а за всички разрастващи се страни посредством взаимни старания.

В едва завоалиран удар против Съединените щати китайският водач сподели, че Китай се опълчва на едностранни наказания, икономическа насила и обособяване на веригите за доставки.

„ Идеологическата борба, геополитическото съревнование и блоковата политика не са избор за нас “, сподели той.

„ Да гледаш на развиването на другите като на опасност или да приемаш икономическата причинност като риск, няма да направи живота ни по-добър или да форсира развиването ти. “

Други присъстващи международни водачи, в това число казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев и Джоко Видодо от Индонезия, също изнесоха обръщения, като доста от тях повториха апела на Си за засилено световно развиване и по-многостранен свят на съдействие.

Алтернативен международен ред

Си, най-мощният и напорист китайски водач от десетилетия, ускорява напъните си да показа Китай като различен водач на Съединени американски щати – с визия за това по какъв начин би трябвало да се подсигурява световната сигурност и развиване.

Приемането на водачи в Пекин – първото огромно интернационално събитие в Китай от края на пандемията Covid-19 – е основна част от неговия блян да показа тази визия на нациите, с които е построил тесни връзки през последното десетилетие, защото Си имаше за цел да разшири доста своя световното въздействие на нацията.

Световни водачи, представители и делегации от повече от 140 страни – в това число от Близкия изток и талибаните – участват на срещата, отбелязваща едно десетилетие от стартирането на водещата самодейност на Си „ Един пояс, веднъж “.

Но това идва и когато Китай е изправен пред съществени провокации вкъщи, със забавяща се стопанска система, висока безработица и поредност от скорошни необясними разтърсвания във висшите ешелони на ръководещата Комунистическа партия.

Пекин има за цел да замаже тези провокации на срещата, с цел да покаже силата си и да похвали приноса си към световното развиване като отличен образец за великолепно водачество.

Тази знакова външна политика насочи стотици милиарди китайски финанси за създаване на пристанища, електроцентрали, мостове, релси и пътища по целия свят – доста разширявайки интернационалните ползи и въздействие на Китай по пътя.

Повече от 150 страни са си сътрудничили по програмата, която съгласно Пекин е мобилизирала „ до трилион $ вложения “, стимулирайки растежа в разрастващите се народи.

Но той е изправен пред възходящи насрещни ветрове, защото моторът на икономическия напредък на Китай се забавя на фона на изменящия се финансов климат в международен мащаб и въпроси по отношение на високите разноски за страните – от дълг до влияние върху околната среда.

Бурното създаване на инфраструктура в Китай в този момент го трансформира в най-големия събирач на задължения в света, споделят анализатори.

В обръщението си в сряда Си отхвърли рецензиите и удостовери уговорката си към самодейността.

„ Постигнатото през последните 10 години демонстрира, че съдействието „ Един пояс, веднъж “ е от вярната страна на историята. Това съставлява напредването на нашето време и е верният път напред “, сподели той.

Си също по този начин предложи проект за деяние от осем елементи по самодейността „ Един пояс, веднъж “, в това число цялостно унищожаване на рестриктивните мерки върху задграничните вложения в китайското произвеждане и самодейност за световно ръководство на изкуствения разсъдък.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР