Руският президент Владимир Путин утвърди и подписа днес държавната политика

...
Руският президент Владимир Путин утвърди и подписа днес държавната политика
Коментари Харесай

Путин подписа новата доктрина за ядрено възпиране

Руският президент Владимир Путин утвърди и подписа през днешния ден държавната политика на страната в региона на нуклеарното въздържане. Документът заменя подобен, признат преди 10 година и настоящ до 2020-а. Документът визира няколко области:

Възпиране на агресора

" Държавната политика в региона на нуклеарното въздържане носи защитителен темперамент, ориентирана е към поддържане на капацитета на нуклеарните сили на равнище, задоволително за обезпечаване на нуклеарното въздържане, и подсигурява отбрана на суверинетита и териториалната целокупност на страната, въздържане на евентуален съперник от експанзия против Руската федерация и/или нейни съдружници, а при положение на боен спор - недопускане на ескарлация на военните дейности и прекратяването им при приевливи за Руската федерациа и/или нейните съдружници ", написа в документа.

Русия преглежда " нуклеарното оръжие извънредно като средство за въздържане, потреблението на което е последна и насилствена мярка, и подхваща всички нужни старания за понижаване на нуклеарната опасност и за недопускане изострянето на междудържавните връзки, които биха могли да предизвикат военни спорове, включително и нуклеарни ".

Неизбежност на възмездието

" Ядреното въздържане е ориентирано към гарантиране на това, че евентуалният съперник схваща неизбежността на възмездието при положение на експанзия против Руската федерация и/или нейните съдружници ", написа още в документа. И се прибавя, че съветските военни са способни и подготвени благодарение на нуклеарното оръжие " обезпечено да нанесат неприемливи вреди на евентуалния съперник във всевъзможни условия ".

Уточнява се, че Русия " реализира нуклеарно въздържане във връзка с обособени страни и военни обединения (блокове, съюзи), които преглеждат Руската федерация като евентуален съперник и имат нуклеарни оръжия и/или други типове оръжия за всеобщо заличаване, или забележителен строеви капацитет и общи военни сили ".

Военни закани

Сред заплахите, които могат да прераснат във военни закани за Русия, се назовават  " евентуалното скупчване в територии, прилежащи на Русия и в прилежащи морски акватории, на противникови сили, в чийто състав има средства за доставяне на нуклеарно оръжие; разполагане от страна на страни, които преглеждат Русия като евентуален съперник, на системи и средства за противоракетна защита, крилати и балистични ракети със междинен и дребен обхват, високоточно неядрено и хиперзвуково оръжие, ударни безпилотни летателни апарати, оръжия за ориентиране на сила. "  

Към заканите са отнесени също и разполагането в космоса на средства за противоракетна защита и ударни системи; съществуване у някоя страна на нуклеарно оръжие и други типове оръжия за всеобщо заличаване, които могат да бъдат употребявани срещу Русия; неконтролираното разпространяване на нуклеарно оръжие, средствата за неговата доставка, технологии и съоръжение за неговото изготвяне; разполагане на територии на неядрени страни на ядрно оръжие и средства за неговото снабдяване.

При това Москва " взима под внимание като евентуална заплаха разполагането на атакуващи средства на територии на други страни ".

Крайни случаи

В документа се акцентира, че Русия реализира нуклеарно въздържане " непрестанно в спокойно време, в интервал на непосредствена опасност от експанзия и във военно време, чак до началото на потребление на нуклеарно оръжие ". И си резервира правото да употребява нуклеарно оръжие в отговор на потребление срещу нея или съдружниците й на такова, както и на оръжие за всеобщо заличаване, а по този начин също и при положение на експанзия против Русия с нормално оръжие, когато под заплаха е сложено съществуването на страната.

Само президентът може да натисне аления бутон

Решениета за потребление на нуклеарно оръжие се взима единствено от президента на страната. Той може при нужда да осведоми военно-политическото управление на други сържеви или интернационалните организации за готовността на Русия да употребява нуклеарно оръжие или за взето към този момент решение за потреблението му.

Четири условия

Изброени са 4 условия, определящи опцията за потребление на нуклеарно оръжие от страна на Русия. Това са: " постъпване на достоверна информация за изстрелване на балистични ракети, атакуващи територията на Руската федерация и/или нейни съюзници; потребление от съперника на нуклеарно оръжие или други типове оръжия за всеобщо заличаване по отношение на територията на Руската федерация и/или нейните съюзници; влияние на съперника върху сериозно значими държавни или военни обекти, изваждане от строя на които ще докара до срив на ответните дейности на нуклеарните сили; експанзия против Руската федерация с потребление на нормално оръжие, когато под опасност е сложено самото битие на страната ".

На министерството на защитата е предоставено реализирането на непосредственото обмисляне и осъществяване на мероприятията от учредителен и боен темперамент в региона на нуклеарното въздържане. А силите на нуклеарното въздържане включват нуклеарните сили с наземно, морско и въздушно базиране.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР