Руският президент Владимир Путин сравни мумифицираното тяло на вожда на

...
Руският президент Владимир Путин сравни мумифицираното тяло на вожда на
Коментари Харесай

Путин сравни тялото на Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството

Руският президент Владимир Путин съпостави мумифицираното тяло на вожда на болшевишката гражданска война Ленин със свети мощи, а комунизма – с християнството.

Според Путин, " православната религия постоянно ни е съпровождала " и е укрепвала в " изключително тежките години ", а по време на битката против вярата в Съюз на съветските социалистически републики, " когато унищожаваха свещеници, рушаха храмове ", се създаваше нова вяра.

" Комунистическата идеология е доста сродна на християнството, в реалност ", споделя Путин във кино лентата на журналиста Андрей Кондрашов " Валаам ", като акцентира, че главните полезности на Кодекса на строителите на комунизма – " независимост, тъждество, приятелство, правдивост " – " всички са заложени в Светото писание, там всичко това го има ". Кодексът, по думите на Путин, " е сублимация и примитивна извадка от Библията ".

Като различен мотив съветският президент привежда за образец Мавзолея на Ленин. " Ленин са го поставили в пантеон – по какво това се разграничава от мощите на светиите за православните, или въобще християните? Казват ми: " Не, в християнския свят няма такава традиция ". Как да няма? Идете на Атон, погледнете, там има свети мощи, че и тук има светите мощи на Сергий и Герман ", споделя Путин.

Съветската власт, всъщност, нищо ново не е измислила, единствено е " приспособила към идеологията си това, което човечеството към този момент от дълго време е изобретило ", заключва Путин.

За първи път за изнасянето на тялото на Ленин от Мавзолея и погребването му се заговари през 1991 година след разпада на Съветския съюз, напомнят съветски медии. За това са говорили политиците Анатолий Собчак, Юрий Лужков, първият президент на Руската федерация Борис Елцин.

Владимир Путин напълно при започване на първия си президентски мандат ( през 2001 г.) съобщи, че счита за прибързано да се разисква погребването на тялото на Ленин. Според него, поколението жители, които дълго време са живели при ръководството на руската компартия, ще решат, че " са се кланяли на лъжливи полезности и животът им е минал на вятъра ".

Въпросът с погребването на тялото на Ленин още веднъж стартира интензивно да се разисква през 2017 година, във връзка стогодишнината от Октомврийската гражданска война. През април редица депутати от Либерално-демократическата партия на Русия на Владимир Жириновски и " Единна Русия " внесоха в Държавната дума законопроект за погребение тялото на Ленин. В претекстовете се споделяше, че " единствено по себе си тялото на Ленин не се явява знак на епохата, нито знак на обединяването на нацията ".

Журналистката и претендент за президент на Русия Ксения Собчак предложи да се организира референдум по въпроса. Лидерът на комунистите Генадий Зюганов назова " цялостни нелепости " разногласията за погребването на Ленин, а водачът на Чечения Рамзан Кадиров прикани да се погребе тялото на Ленин, заявявайки, че " трупът е гледан задоволително " и предложи на Зюганов да се извини за думите си по отношение на погребването на тялото на Ленин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР