Руският президент Владимир Путин спира щурмуването на индустриалната зона на

...
Руският президент Владимир Путин спира щурмуването на индустриалната зона на
Коментари Харесай

Путин спря щурма на Азовстал, заповяда блокада

Руският президент Владимир Путин стопира щурмуването на индустриалната зона на завода " Азовстал " в Мариупол. Пред съветския министър на защитата Срегей Шойгу Путин дефинира щурмуването като " нецелесъобразно " и заповядва офанзивата да бъде спряна.

" Смятам, че препоръчаното щурмуване на индустриалната зона е голословно. Нареждам да се анулира - заповяда главнокомандващият. " Да! " - дава отговор министърът на защитата, представен от ТАСС.

Путин стимулира заповедта си и със съображения за запазване на живота на съветските военни. " Това е случай, в който би трябвало да мислим, а в този случай и още повече, за опазването на живота и здравето на нашите бойци и офицери. Не е належащо да влизаме в тези катакомби и да пълзим подземен над тези промишлени уреди там ", акцентира президентът.

" Запечатайте тази индустриална зона, с цел да не прелети и една муха ", подрежда той. Президентът показва, че на всички предали се украински бойци животът ще бъде обезпечен.

Преди това военният министър Шойгу рапортува, че Мариупол се намира към този момент под цялостен надзор на съветските сили, като се изключи територията на предприятието, на том украинските бойци и задграничните наемници са " надеждно затворени ".

Шойгу назовава Мариупол " столица на националистическия батальон " Азов ".

Владимир Путин дава своето утвърждение на " бойната работа " в Мариупол и дефинира работата на съветските войски като " триумф ". Анонсира и че на съветските военни, взели участие в интервенцията там, ще бъдат връчени награди.

Днес се очакваше точно " Азовстал " да бъде съществено нападнат, а самите украински бойци там, отхвърлиха да сложат оръжие и да се предават, въпреки и да обявиха, че най-вероятно това ще са им последните дни. " Азовстал " е голям индустриален център, който бе нападнат от съветските войски още при започване на офанзивата. Разполага с доста бомбоубежища, построени още по времето на втората международна война и добре прикрити с в допълнение построени върху тях индустриални халета. Освен това разполага и с огромна и комплицирана подземна система от коридори и спомагателни укрития, които се употребяват интензивно. Според известията на украинските сили на територията на " Азовстал " се намират освен военни, само че и близо 1000 цивилни жители, потърсили леговище от офанзивата на града. Сред тях има и доста ранени.

По-рано украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че единствено четири рейса с бежанци са съумели да изоставен Мариупол предния ден, макар че са били планувани зелени коридори за евакуация на няколко десетки. Днес евакуацията от града, в който остават към 120 000 цивилни, би могла да продължи, в случай че " обстановката разрешава ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР