Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с

...
Руският президент Владимир Путин ще се срещне и разговаря с
Коментари Харесай

Ципрас отива в Москва, за да убеди Путин да пусне Турски поток през Гърция, не през България

Руският президент Владимир Путин ще се срещне и беседва с гръцкия министър председател Алексис Ципрас в Москва. В Кремъл разчитат, че тази среща ще постави завършек на сложния интервал в връзките сред двете страни, обвързван с дипломатически скандал, съобщи съветникът на съветския държавен глава Юрий Ушаков, съобщи БГНЕС.
Това ще бъде първата среща на Путин и Ципрас през тази година. На 22 март в телефонен диалог гръцкият министър председател поздрави стопанина на Кремъл с неговото преизбиране на поста президент. През предходната година те се срещнаха на 14 май 2017 година по време на интернационалния конгрес в Пекин. През май 2016 година Путин беше на публично посещаване в Гърция, а също по този начин взе участие в празненства на Атон, свързани с 1000-годишнината на съветското монашество в Света гора.
Дневен ред
На днешната намира се планува разискването на целия комплекс от двустранни търговски и стопански връзки, в това число взаимните инфраструктурни планове в газотранспортната сфера, а също по този начин редица настоящи интернационалните и районни проблеми. Очаква се главен акцент да е маршрутът на " Турски поток ", като в Гърция има очакване Ципрас да убеди Путин маршрутът да е през гръцка територия, не през българска. С гръцкия министър председател преди договарянията в Кремъл ще се срещне също по този начин съветският министър-председател Дмитрий Медведев.
Поглед от Атина
През септември Ципрас съобщи, че сред Атина и Москва се работи върху възобновяване на връзките след рецесията от лятото, която беше провокирана от решението на Гърция да изгони двама съветски дипломати и да забрани влизането на други двама, и съответните реципрочни ответни ограничения на Русия. Гръцките медии свързват почналото стопляне с оставката на външния министър Никос Кодзиас, който организираше корав курс по отношение на Москва.
Преди визитата си в Русия, гръцкият министър председател съобщи в изявление за ТАСС, че Атина е направила стратегически избор да разшири руско-гръцките връзки и да укрепи близкото другарство сред двата народа. Ципрас означи, че от самото начало, без значение от компликациите, е запазил с Путин " непрекъснати връзки на откровен и почтен разговор ".
Ципрас сподели и, че Атина води разговор вътре в Европейски Съюз, с цел да продължи газопровода " Турски поток " от Турция на гръцка територия и по-късно в други страни, т.е. да го направи освен " Турски ", само че и " Европейски поток " . Гръцкият министър председател има вяра, че ще има позитивни резултати от този разговор.
Визита от необикновен темперамент
" Тази аудиенция носи необикновен темперамент, тъй като е призвана да постави завършек на неспокойния интервал на развиване на нашите двустранни връзки ", сподели Ушаков, напомняйки историята с изгонването на съветски дипломати от Гърция и акцентира, че сходни произшествия в връзките сред Москва и Атина не са се следили от дълго време. В Кремъл бяха изключително недоволни от анулацията през тази година на редица тържествени мероприятия, отдадени на 25-та годишнина от подписването на Договора за дружба и съдействие сред двете страни и 190 години от установяването на дипломатически връзки.
" Слава Богу, че двете страни в този момент демонстрираха мъдрост и взеха решение в края на годината да проведат визитата на премиера Ципрас в Русия и по този начин да завърши този нехарактерен интервал в нашите връзки ", обобщи съветникът на съветския президент. Очаква се, че в Москва гръцкият министър председател ще получи имитация на знамето на гръцкия пехотен полк, образуван през 1777 година.
Перспективи за икономическо съдействие
В Кремъл правят оценка руско-гръцките стопански връзки като " разрастващи се нелошо ". За 9 месеца на 2018 година стокообменът е повишен с 11,3% до 3,1 милиарда $. Русия е нараснала износа на нефтопродукти с 43,9%, природен газ с 43,7%, нефт с 37,3%. Расте и туристическият поток. До края на годината Гърция ще бъде посетена от над 1 милион руснаци.
Сред тематиките на срещата Путин-Ципрас се чака да бъде и съдействието в енергетиката, в това число с оглед интереса на Гърция от доставки на съветски газ в Европа по южния маршрут.
Още една тематика на идните договаряния може да стане разискването на откриването на фериботна линия Солун-Новоросийск. Ушаков разкри, че се разисква и доставката на съвременни съветски кораби „ Комета 120М “ за гражданския флот на Гърция.
Отделно, Москва чака и развиване във военната сфера, откакто на 29 октомври беше реализирана договореност Русия да продължи да поддържа съветската военна техника, която е на въоръжение в гръцката войска. Става въпрос за ракетни комплекси С-300ПМУ-1 " Фаворит ", " Оса-АКМ " и " Тор-М1 ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР