Руският президент Владимир Путин ще разговаря с генералния директор на

...
Руският президент Владимир Путин ще разговаря с генералния директор на
Коментари Харесай

Путин готов да разговаря с шефа на МААЕ, ако е нужно

Руският президент Владимир Путин ще беседва с генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, в случай че е належащо, само че такава среща сега не е в работния график на съветския държавен глава. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Няма планувани срещи в графика (на Путин), в случай че приказваме за Гроси ", уточни той и утачни, че съветският президент и шефът на МААЕ са се разбрали по време на срещата си в Санкт Петербург през октомври предходната година " да продължат разговора, в случай че належащо. "

" Затова, в случай че възникне потребност и има съответното искане, сигурно е вероятен телефонен диалог или среща ", увери Песков.

Последният път, когато Путин и Гроси се срещнаха през октомври 2022 година, в Санкт Петербург. генералният шеф на МААЕ дефинира връзките с съветския водач като извънредно значими от позиция на обезпечаването на сигурността на нуклеарните енергийни уреди, в това число на Запорожката атомна електроцентрала.

Песков добави, че основните сътрудници на Гроси, с които би трябвало да се приказва по въпроса, са " Росатом " и нейният общоприет шеф Алексей Лихачов, както и съветското външно министерство.
 Топ асистент на Путин ревизира сигурността на Запорожката АЕЦ
Топ асистент на Путин ревизира сигурността на Запорожката АЕЦ

Сергей Кириенко е посетил централата

По негови думи обстановката към Запорожката АЕЦ " към момента е тревожна " и " украинската страна счита, че е задоволително да продължи да обстрелва централата ".

Вчера шефът на МААЕ Гроси разгласи проектите си да посети Украйна идната седмица и вероятно да пътува до Русия по-късно, намеквайки за среща с съветския президент.

Запорожката АЕЦ, ситуирана в град Енергодар, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа с мощ от към 6000 MW, като произвеждаше 1/4 от цялата електрическа енергия в Украйна.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец откакто започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна. Съоръжението остава покрай фронтовата линия и неведнъж е било обстрелвано през последните месеци, като Киев и Москва се упрекват взаимно за обстрела.
 МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ
МААЕ била неспособна да спре обстрела на Запорожката АЕЦ

Продължават диалозите с " Росатом " за основаване на зона за сигурност към централата

Специални съветски военни елементи охраняват оборудването, а на място има съветски нуклеарни експерти. Украинският личен състав продължава да оказва помощ в работата на централата.

В началото на септември централата беше ръководена от Гроси. След като делегацията напусна обекта, чиновниците на организацията останаха там като наблюдаващи.

Впоследствие МААЕ разгласява отчет, призоваващ за о коло централата, с цел да се предотвратят изключителни обстановки заради военните дейности.

ААЕ неведнъж призоваваше за
 Шефът на МААЕ отива в Москва поради Запорожката АЕЦ, Путин няма да го посреща
Шефът на МААЕ отива в Москва поради Запорожката АЕЦ, Путин няма да го посреща

Гроси ще разиска основаването на зона за сигурност към централата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР