Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с лидерите на

...
Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с лидерите на
Коментари Харесай

Путин се среща в Сочи с лидерите на Армения и Азербайджан

Руският президент Владимир Путин ще организира диалози с водачите на Армения и Азербайджан през днешния ден - месец след най-тежките конфликти сред враждуващите кавказки страни, откогато те започнаха война през 2020 година

 

Срещата на върха с министър-председателя на Армения Пашинян и президента на Азербайджан Алиев се организира и осем месеца след офанзивата на Путин в Украйна, която изнерви някои от съдружниците на Русия.

 

Тримата ще се срещнат по самодейност на Путин в черноморския курорт Сочи.

 

От Кремъл оповестиха, че диалозите ще се съсредоточат върху разискването на осъществяването на споразуменията, реализирани по време на договарянията с посредничеството на Русия предходната година, и " по-нататъшните стъпки за подсилване на стабилността и сигурността " в района. Путин ще беседва и с всеки от двамата водачи поотделно, оповестиха от Москва.

 

През есента на 2020 година Армения и Азербайджан водиха шестседмична война, която лиши живота на повече от 6500 военнослужещи от двете страни. Тя приключи със съглашение с посредничеството на Русия и докара до отстъпването от Ереван на обширни територии. Миналия месец 286 души от двете страни бяха убити в конфликти, които заплашиха бавния кротичък развой.

 

Разговорите се организират в миг, когато западните водачи се включват от ден на ден в посредничеството в продължаващия от десетилетия спор, а военните сили на Москва са съсредоточени върху Украйна.

 

Ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел и френският президент Еманюел Макрон посредничиха в диалозите сред Пашинян и Алиев в Брюксел през август. Лидерите на Русия и Европейски Съюз си разменят рецензии за напъните си за ходатайство в карабахския спор. Наскоро Путин отхвърли коментар на Макрон, който съобщи, че Москва " дестабилизира " мирния развой сред двете страни.

 

" Русия постоянно откровено се е стремяла да позволява всевъзможни спорове, в това число и въпросите, свързани с Карабах ", сподели той по-рано този месец. Преговорите в Сочи видимо отразяват напъните на Русия да възвърне престижа си в спора, където Москва обичайно работи като медиатор сред двете страни, които са били част от Съветския съюз., Агенция Франс Прес
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР