Руският президент Владимир Путин ще приеме в сряда в Кремъл

...
Руският президент Владимир Путин ще приеме в сряда в Кремъл
Коментари Харесай

Путин приема топ съветника на Тръмп за уреждане на срещата

Руският президент Владимир Путин ще одобри в сряда в Кремъл съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джон Болтън за диалози, ориентирани към подготовка на срещата с американския му сътрудник Доналд Тръмп, съобщи Агенция Франс Прес. Ден по-рано почитан американски представител, представен от Ройтерс, заяви, че е допустимо Хелзинки да стане хазаин на диалога, за който се чака да се състои след форума на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли.

Американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи в края на предходната седмица, че има възможност Тръмп да се срещне с съветския си сътрудник " в близко бъдеще ", което ще стане ясно след днешната аудиенция в Москва на Болтън, от която ще стане ясно и точното място на провеждането на срещата на върха.

Според цитираните от Ройтерс чиновници австрийската столица Виена също е била обсъждана като вид, само че той е изнемощял.

Финландският президент Саули Нинистьо написа в Туитър в отговор на въпроси за срещата: " Финландия е постоянно подготвена да предложи своите услуги, в случай че бъде помолена помолена ".

Дългоочакваната среща сред Тръмп и Путин евентуално ще се състои след форума на НАТО на 11-12 юли в Брюксел, в който се чака да взе участие Тръмп. Предвижда се също той да посети Лондон за диалози с английския министър председател Тереза Мей.

Тръмп, който е заявявал, че желае по-добри връзки с Русия, за последно се срещна с Путин през ноември във Виетнам в коридорите на Азиатско-тихоокеанския конгрес.

Предстоящият диалог и визитата на Болтън в Москва провокираха редица мнения в съветските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Подготовката на първата пълноценна среща сред Владимир Путин и Доналд Тръмп е предоставена на основния " ястреб " от Белия дом, написа съветският в. " Комерсант ".

В Москва идва през днешния ден, претрупан с тази задача, съветникът на американския президент за националната сигурност Джон Болтън. Той ще договаря с външния министър Сергей Лавров и първия зам.-секретар на съветския Съвет за сигурност Юрий Аверянов, чака се да бъде признат и от президента Путин, написа изданието.

Малко преди идването си в администрацията на Тръмп обаче Болтън предупреждаваше, че е " много рисковано " да се договаряш за нещо с Кремъл, и обвиняваше съветския водач в неистина. Освен това се изказваше сериозно за Москва в Туитър. На 5 март да вземем за пример предложи по-строги наказания по отношение на Русия, показва всекидневникът.

Негови неназовани източници от съветски държавни структури обаче приканват да не се придава прекомерно огромно значение на убежденията на американския посетител. " Най-важно е какво мисли и какво желае Тръмп. А той нееднократно е уверявал, че се стреми към възстановяване на връзките ", споделя събеседник на " Комерсант ". Друг напомня, че преди време Болтън намерено е приканвал да се бомбардират нуклеарните обекти на Северна Корея, само че първата му задача в администрацията на Тръмп е била да приготви среща сред държавните водачи на двете страни.

" В екипа на Тръмп в този момент съвсем всички са " ястреби ", т.е. не е толкоз значимо какъв емисар ще дойде в Москва, в последна сметка всичко ще бъде решено от президентите ", обобщи източникът на съветския вестник.

Болтън се обявяваше за военно решение на иранския нуклеарен проблем и заплашваше севернокорейския водач Ким Чен-ун с либийски сюжет, в случай че откаже да одобри всички американски условия. Това обаче не значи, че Болтън ще донесе в Москва някакъв безусловен лист, който вероятно да провали срещата на върха, и сигурно няма и да заплашва Москва с либийски сюжет, написа " Известия ".

Защото незабавно откакто стана консултант за националната сигурност, Болтън направи значимо изказване, че всичките му предходни изявления за Русия губят мощ, защото, приемайки предлагането на Тръмп, той е приел да извършва неговите заповеди, даже когато мненията им не съответстват. Значи, в случай че Тръмп в действителност желае да възстановява връзките с Русия, както непрекъснато декларира, Болтън би трябвало директно волята си да донесе в Москва компромисен пакет, който да задоволи и двете страни, разсъждава " Известия ".

" Газета " назовава Джон Болтън " ястреб на мира " и счита, че той ще повдигне в Москва неприятни за Кремъл въпроси като хипотетичната съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година Изданието се притеснява това да не провали срещата на върха и приканва двете страни да склонят на компромис от рода на съглашението на Съединени американски щати с Китай, подписано през 2015 година
Американско-китайският документ планува съвместен отвод от кибернетичен шпионаж и враждебна хакерска активност. Сега Москва и Вашингтон също биха могли, без да се признава така наречен виновност на Москва за нечии дейности, да поемат взаимни задължения да се въздържат от " актове на експанзия " и " оръжейна конкуренция " в киберпространството, твърди " Газета ".

Кажи-речи по същия метод през 70-те бяха направени същите първи стъпки, ограничаващи конкуренцията в нуклеарното въоръжаване, показва съветското онлайн издание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР