Руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще

...
Руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще
Коментари Харесай

Владимир Путин ще посети Будапеща днес и ще се срещне с Виктор Орбан

Руският президент Владимир Путин ще посети Будапеща през днешния ден и ще се срещне с унгарския министър председател Виктор Орбан.

Двамата водачи, които споделят общо неуважение към западните демократични полезности, поддържат и ускоряват своите специфични връзки през годините, даже когато Европейски Съюз наложи наказания против Москва поради анексирането на Крим от Русия.

„ След експлоадирането на спора в Източна Украйна през 2014 година, Путин посети доста пъти Будапеща”, споделя пред Euronews специалистът Дорка Такаши от „ Политически капитал “.

" Всяка година има среща сред Путин и Орбан, а през 2017 те се срещнаха два пъти- това е много и е показателно, че Унгария е някак свръхпредставена, имайки поради нейната районна или европейска роля ", разяснява Такаши.

„ Има доста повече срещи сред двамата (Путин и Орбан), в сравнение с би било рационално, като се има поради икономическата тежест на Унгария “, добави анализаторът.

Връзките на Путин с европейските водачи отслабнаха след анексирането на Крим преди пет години и доста срещи на високо равнище бяха анулирани.

Взаимни изгоди

`` [С визитата си в Будапеща] Путин може да показва на съветската общност, че Русия не се възприема по един и същи метод във всички страни членки на Европейски Съюз и може да покаже, че макар рецесията от 2014 година, той към момента е добре пристигнал в Европейски Съюз ", продължава Такаши.

В рамките на Европейски Съюз Унгария е един от най-силните бранители за отвод от наказания, наложени от блока против Москва.

Но специфичните връзки са потребни и за унгарския министър председател и ситуацията му на международната сцена.

„ За Виктор Орбан тези срещи са доста потребни, с цел да покажат ролята на Унгария като мост сред Европейски Съюз и Изтока, а точно с Русия “, прибавя Такаши.

Русия също има въздействие що се отнася до доставките на газ и нуклеарната енергетика.

Енергийните планове са преди всичко

Според известия в унгарските медии се чака срещата да бъде фокусирана върху контракта за доставка на газ, който би трябвало да потече през 2021 година

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от своя газ - взаимозависимост, която евентуално ще се усили, когато съветската държавна газова компания „ Газпром” приключи тръбопровода " Турски поток ", който минава под Черно море до Турция, с отклонение, което възнамерява да обслужва Унгария.

В момента съветският газ доближава до Турция по тръбопроводи, които минават през Украйна. Договорът с Украйна завършва в края на 2019 година и не е ясно дали договарянията за подновяването му ще съумеят.

Другата точка, която евентуално ще бъде на дневен ред, е контракт за модернизиране на единствената унгарска атомна електроцентрала - план значително финансиран с съветска кредитна линия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР