Руският президент Владимир Путин се срещна с президента на Турция

...
Руският президент Владимир Путин се срещна с президента на Турция
Коментари Харесай

Турски поток - акцент в срещата между Путин и Ердоган

Руският президент Владимир Путин се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган в Москва. Двамата държавни глави разискаха урегулирането на спора в Сирия, стратегическото съдействие и изтеглянето на американските войски от арабската страна.
Разговорите сред двамата започнаха със среща на четири очи, а по-късно към тях се причислиха членовете на делегациите. Срещата продължи 3 часа.
На взаимната конференция съветският президент Владимир Путин съобщи, че форматът от Астана остава най-продуктивният в урегулирането на спора в Сирия, съобщи БГНЕС.
Дипломати от Русия и Турция са провели съвещания за Конституционен комитет в Сирия, което ще постави основата на политическото контролиране на обстановката в арабската страна. Руският президент означи, че сътрудниците от Женева са отказали да работят с Москва по образуване на подобен комитет, само че все пак съветското Министерство на външните работи ще организира договаряния по тематиката със западните страни.
Владимир Путин съобщи, че Турция поставя съществени старания за очистване на терористите в Идлиб. Той акцентира, че са нужни взаимни дейности за преустановяване на напрежението в региона. Военните и дипломатите от двете страни ще продължат да работят в тази тенденция, в това число и за връщането на бежанците в Сирия.
Министрите на защитата на Русия и Турция не престават договарянията по основаване на буферна зона на турско-сирийската граница, разгласи турският президент Реджеп Ердоган. По думите му, сред Анкара и Москва няма проблем по тази тематика.
Двамата президенти са разискали и процеса на евакуиране на американските войски от Сирия. Реджеп Ердоган съобщи, че е значимо да не се позволява вакуум във властта откакто американските военни изоставен арабската страна. Путин пък акцентира, че войските на Съединени американски щати се намират на територията на Сирия нелегално, защото не са поканени от формален Дамаск, а по въпроса няма решение на Организация на обединените нации.
„ Въпреки това работим задоволително градивно с американските си сътрудници по битката с тероризма, включително и в Сирия. Разчитаме на това, че тази работа ще продължи “, бяха думите на съветския президент.
Двамата президенти разискаха и съдействието по плана „ Турски поток “. „ Смятаме, че строителството ще продължи с ударни темпове “, сподели Путин. Той изрази убеденост, че газопроводът ще бъде пуснат до края на тази година.
По думите на съветския президент, въвеждането в употреба на новия газов маршрут ще има по-голямо значение освен за енергийната сигурност на Турция, само че и за цялата южна и югоизточна Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР