Руският президент Владимир Путин се опитва да отговори на грандиозния

...
Руският президент Владимир Путин се опитва да отговори на грандиозния
Коментари Харесай

Експерти: Успехите на Украйна са факт, но това не значи, че войната е към края си

Руският президент Владимир Путин се пробва да отговори на грандиозния боен триумф на Украйна през последните дни, само че е мъчно да се плануват идващите ходове на Кремъл, разясняват специалисти пред Агенция Франс Прес.

След като си върна хиляди квадратни километри територия и няколко града, държани от Русия, Киев пое самодейността на бойното поле, като някои украински публични лица към този момент приказват за допустима победа за подкрепяната от Запада войска на президента Володимир Зеленски.

„ Това ще бъде като снежна топка, която продължава да се търкаля и търкаля “, сподели украинският министър на защитата Олексий Резников за френския ежедневник Le Monde в понеделник. „ Ще забележим отстъплението на втората най-мощна войска в света.

Но специалистите предизвестяват, че сходни прогнози може да са преждевременни.

Говорителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков сподели в понеделник, че войските на страната му бомбардират изгубени територии в източната част на Украйна и даде обещание, че Москва ще продължи да се бие, " до момента в който задачите ѝ не бъдат реализирани ".

Във вторник Русия съобщи, че нанася " солидни " удари по фронтовите линии на Украйна.

" Само тактически "

Големи прегрупирания на съветски войски в действителност са евентуални, предвижда Александър Гринберг от Йерусалимския институт за тактика и сигурност, наричайки последните украински триумфи " грандиозни, само че единствено тактически ".

Иван Клишч от Изследователския институт за външна политика в Естония предизвести, че украинските войски няма да могат да поддържат офанзивата си за неопределен срок.

„ Украинските сили ще би трябвало да се укрепят, изключително по границата с Русия “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Междувременно съветският водач е изправен пред " лимитирани " благоприятни условия, сподели Клишч, защото той следи публичното мнение вкъщи.

" Досега Путин избягваше активизирането на наборници. Това би рискувало да сътвори спомагателна неустойчивост, защото е непопулярна мярка ", сподели той.

Вариантът за евакуиране на всички съветски сили също е опасен, защото въоръжените сили и популацията чакат някаква победа.

Междувременно Путин може просто да чака настъпването на зимата, което ще изостри " социално-икономическите проблеми на Киев ", сподели Александър Храмчихин, самостоятелен съветски боен специалист.

За тази цел Москва може да продължи да се насочва към украинската инфраструктура, създавайки " големи проблеми " на Киев, сподели той.

Малцина чакаха украинския пробив макар обещанията на Киев за контраатака, с цел да си върне Херсон, един от първите градове, паднали след съветската офанзива през февруари.

От основно значение е мащабът на съветското оттегляне в северната част на Украйна, откъдето Москва реалокира войски за отбрана на юга, оставяйки линиите за доставки уязвими.

„ Атаката против Херсон не беше просто измама, само че изигра тази роля “, сподели Гринберг пред Агенция Франс Прес.

Руските интервенции за логистична поддръжка не престават да бъдат съществена цел за украинските удари, означи Бен Ходжис, някогашен пълководец на силите на НАТО в Европа.

Руските сили " зависят в огромна степен от железопътния превоз за артилерийски муниции и тежко съоръжение ", написа той в „ Туитър “.

Извън надзор

„ Превземането на Купянск ще значи огромно спиране на логистичната поддръжка на фронтовата линия на съветските войски в този регион “, прибавя Ходжис.

Безброй реки пресичат района, отбелязва Гринберг, казвайки, че „ задоволително е да се разрушат мостове, с цел да се пресечен веригите за доставки “.

Най-големият проблем на Русия може би е неналичието на военна мощ, съчетана с нейната традиция на йерархии от горната страна надолу, които се възприемат като несвързани с действителностите на бойното поле.

Това разреши на Киев да блесне с неповторимата си композиция от подвижност, дребни самостоятелни единици и патриотично единение, споделят специалистите.

Русия " не е в положение да управлява огромни територии и дълга фронтова линия ", показва Храмчихин, добавяйки, че разузнаването, предоставено от Съединените щати, е помогнало на Киев даже повече от доставките на оръжия.

В резултат на това Украйна съумя да измести руснаците в открита борба „ за първи път от началото на войната “, отбелязва Мишел Гоя, някогашен полковник от френската войска.

Способността на силите на Киев да провеждат две обособени офанзиви, включващи 20 000 бойци, може да сочи към " превръщане на кривите на потенциала " сред Украйна и Русия, споделя още той.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън приветства в понеделник „ забележителния прогрес “ на Украйна, само че също по този начин предизвестява, че „ е прекомерно рано да се каже накъде тъкмо отива това “.

Наистина би било безразсъдно да се изключи опцията махалото на войната да се върне още веднъж в интерес на Москва, споделя и Храмчихин.

Както и да се развие идната фаза на войната, спорът евентуално ще продължи дълго време, предвижда съветският специалист.

„ Може би 20 години “, сподели той пред Агенция Франс Прес.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР