Руският президент Владимир Путин се гордее, че е лидер на

...
Руският президент Владимир Путин се гордее, че е лидер на
Коментари Харесай

Антиеврейският бунт в Дагестан и политиката на Путин към „Хамас“

Руският президент Владимир Путин се гордее, че е водач на това, което той назовава " многонационална " Русия. А република Дагестан в доста връзки е микрокосмос на съветското разнообразие - в този планински район живеят над 30 етнически групи с разнообразни езици, написа в собствен разбор CNN.

Но фотосите на антисемитски демонстрации, които завладяват дагестанското летище " Уйташ " в Махачкала, раздрусват еврейската общественост в Русия, провокират интернационално отвращение и повдигат съществени въпроси за отзвука от войната на Путин в Украйна, която съгласно съветския водач е директно обвързвана със събитията в Газа.

В понеделник водачът на Кремъл посещава Дагестан, с цел да прегледа от първо лице обстановката, откакто пропалестински протестиращи щурмуват летището в дагестанската столица след клюки, че на борда на полет на самолетна компания Red Wings, кацнал в неделя от Тел Авив, е имало евреи и израелци. Тълпата щурмува пистата с плакати, които включват лозунги като " Ние сме срещу еврейските бежанци " и " В Дагестан няма място за убийци на деца ".

Според съветската държавна осведомителна организация ТАСС " събралите се са срещу палестинско-израелския спор ".

Властите оповестяват, че минимум 20 души са били ранени, а 60 души са били арестувани. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър разяснява, че случаят " наподобява на разгром ".

Кабинетът на израелския министър-председател и Министерството на външните работи разгласяват в неделя взаимно изказване след новината, в което се споделя, че Израел чака съветските правоприлагащи органи " да обезпечат благополучието на всички израелски жители и евреи, където и да се намират, и да подхващат решителни дейности против участниците в безредиците и против дивите подстрекателства, ориентирани против тях ".

В изявлението си в понеделник Путин на собствен ред приканва правоприлагащите органи да подхващат " решителни, навременни и точни дейности, с цел да оказват помощ за отбраната на конституционния ред на Русия, правата и свободите на нашите жители, междуетническата и междурелигиозната естетика ".

Но водачът на Кремъл също по този начин показва, че виновността за всичко е надалеч от Русия.

" Събитията в Махачкала бяха инспирирани посредством обществените мрежи ", декларира Путин, намеквайки, че Украйна и " западните разследващи служби " са употребявали страстите, надигнали се в Дагестан, поради безмилостната военна акция на Израел против „ Хамас “ в Газа и възходящия брой цивилни жертви.

" Можем единствено да помогнем на Палестина в битката против тези, които стоят зад тази покруса ", споделя Путин и прибавя: " Ние, Русия, се борим с тях в границите на Специалната военна интервенция " - формалният евфемизъм за продължаващата война на Русия в Украйна.

А такива забележки изискват сериозен разбор, показва медията.

След офанзивите на „ Хамас “ на 7 октомври Путин пази внимателен интернационален баланс, като се показва за евентуален медиатор и приканва за въздържаност и от двете страни - позиция, която завоюва похвали от страна на „ Хамас “.

В изявлението си в понеделник Путин насочва най-острата си рецензия към Израел до момента, като декларира, че " ужасяващите събития " в линията Газа " не могат да бъдат оправдани " и прибавя, че " юмруците ти се свиват и очите ти се насълзяват ", когато видиш фотоси на " окървавени, мъртви деца ".

Напрегнат район в Русия

Кадрите от Газа очевидно са провокирали яд в Дагестан - република с преобладаващо мюсюлманско население, която в предишното е била дом на разнообразни ислямски религиозни доктрини.

В нея има малко еврейско население - юдаизмът е една от от дълго време откритите религии в Дагестан, практикувана от общностите на планинските евреи, които приказват форма на персийски език - само че след епохи на общуване с мюсюлманските си съседи това население е намаляло заради емиграция.

Призивите на Путин за преодоляване на рецесията в Газа през последните дни разбуниха Израел. Посланикът на Русия в Израел е бил извикан в Министерството на външните работи в Йерусалим, с цел да му бъде връчен митинг против визитата на делегация на „ Хамас “ в Москва предходната седмица, излиза наяве от прессъобщение на Министерството на външните работи на Израел от неделя.

Путин обаче играе за разнообразни аудитории. Русия има комплицирана мрежа от взаимоотношения в Близкия изток: Путин поддържа сирийския президент Башар Асад (враг на Израел); разчита на Иран (друг зложелател на Израел) за доставки на безпилотни самолети, с които да нападна Украйна; и е другар на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, различен мощен състезател в района.

Той също по този начин поддържа сърдечни връзки с израелските си сътрудници, макар че връзките му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху охладняват.

Но тази районна динамичност затъмнява по-широката картина. Путин се показва като участник в екзистенциална борба против Съединени американски щати и Запада, като главното полесражение е Украйна. Неговата изразителност, ориентирана против " тези, които стоят зад тази покруса ", в този момент прокарва директна линия сред Украйна и Газа, написа CNN и дава подтекст:

„ В изявлението си в понеделник Путин упрекна Съединени американски щати в подклаждане на сегашния спор, заявявайки, че " Съединените щати се нуждаят от непрекъснат безпорядък в Близкия изток, с цел да дискредитират тези страни, които упорстват за неотложно преустановяване на огъня в линията Газа ".

В отговор на Москва координаторът на Съвета за национална сигурност по стратегическите връзки Джон Кърби декларира, че " чухме щурци от Кремъл ", по отношение на тълпата на летището.

" Нищо, никакво наказание, никакъв апел за прекъсване на омразата, дискриминирането и фанатизма ", споделя Кирби. " Това е класическа съветска изразителност, че когато нещо върви като неприятно във вашата страна, обвинявате някой различен, обвинявате за това външни въздействия. "

Украинският президент Володимир Зеленски пък счита, че протестът в Дагестан е сигнал, че Русия " губи надзор ", а наблюдаващите са категорини, че изразената от Путин угриженост за цивилните жертви в Газа звучи кухо, защото неговите военни не престават безмилостната война против Украйна.

Но Путин разчита на тактика, която към този момент му носи дивиденти: В интернационален проект дипломатите на Москва натъртват на световна ПР атака, която показва Русия като твърда антиколониална мощ, печелеща поддръжка в световния Юг - даже когато води завоевателна война в Украйна.

Антиизраелска изразителност

Руските държавни медии повтарят този роман вкъщи. След офанзивите на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври някои коментатори и политици от съветската държавна телевизия ускоряват рецензиите си към Израел, защото войната в Газа комфортно отклонява вниманието на интернационалната общественост от Украйна.

Но, както показават протестите в Дагестан, антиизраелската изразителност може бързо да излезе отвън сюжета.

По-рано този месец Рамзан Кадиров, прокремълският пълководец, който ръководи прилежащата съветска република Чечня, показва " цялостна поддръжка " за Палестина и предлага да изпрати своите " миротворчески " сили за разрешаване на спора сред Израел и „ Хамас “.

Това може да наподобява пресилена концепция - Кадиров има ужасяващи резултати в региона на правата на индивида, само че в продължение на съвсем две десетилетия чеченският силовак оказва помощ на Путин да поддържа мир в съветския Северен Кавказ, район, който включва Дагестан. Кадиров също по този начин обезпечава бойци за войната на Русия в Украйна.

Така че запазването на мира в Дагестан евентуално е в центъра на вниманието на Кремъл. Миналата година в републиката избухнаха митинги в отговор на мобилизационните заповеди на съветското държавно управление, като някои деятели се оплакаха, че етническите малцинства са незаслужено призовавани за работа в Украйна. Войната в линията Газа прибавя още масло в огъня.

В коментар за събитията в неделя Харолд Чеймбърс от самостоятелния уебсайт за наблюдаване на Русия Riddle Russia показва като фактори, подхранващи недоволството на локалните поданици, тежкото икономическо положение на Дагестан и войната в Украйна.

" Опитът за разгром се корени освен в антисемитските послания, само че и в систематичната динамичност в района. Общите социално-икономически условия в републиката не престават да се утежняват. Основни витални потребности като електричество, вода и газ се доставят нередовно, което докара до устойчиви дребни митинги единствено преди няколко месеца. Освен това войната на Русия в Украйна оказа мощно влияние върху Дагестан, който даде обилни жертви. Обществените апели и дребните акции не се увенчават с триумф, защото управляващите ги отхвърлят ", споделя той.

А съветската проверяваща журналистка Евгения Албац обобщава в собствен разбор:

" Има ли антисемити в Махачкала? Да, несъмнено. Били ли са там и преди? Да, несъмнено. Какво се е случило в този момент? Двадесет месеца война, растящи цени, стотици, в случай че не и хиляди убити мъже, натискът се натрупва и изисква освобождение. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР