Руският президент Владимир Путин реши да увеличи числеността на въоръжените

...
Руският президент Владимир Путин реши да увеличи числеността на въоръжените
Коментари Харесай

Русия увеличава числеността на армията си до 1,5 млн. души - Свят

Руският президент Владимир Путин реши да усили числеността на въоръжените сили до 1,5 млн. души, заяви военният министър Сергей Шойгу , който организира среща със зам.-министрите на защитата, главнокомандващите на съветските въоръжени сили и командирите, отговарящи за осъществяването на президентското решение в границите на взаимната група войски за " специфичната военна интервенция ".

Новината незабавно бе представена в редица телеграм канали.

Шойгу добавя, че би трябвало да се подсигурява военната сигурност на страната и да се защитят нови обекти и сериозни уреди на Руската федерация посредством подсилване на основните структурни съставни елементи на въоръжените сили:

Създаване на две нови междуведомствени стратегически териториални обединявания на въоръжените сили - Московски и Ленинградски боен окръг - както и независими групировки на войските (силите) на територията на новите субекти на Руската федерация;

Сформиране на корпус в Република Карелия , три мотострелкови дивизии в Сухопътните войски и две десантни дивизии във Въздушнодесантните войски;

Преобразуване на седемте мотострелкови бригади в Западния, Централния и Източния боен окръг и Северния флот в мотострелкови дивизии ;

Укрепване на бойния съставен елемент на военноморските сили, военновъздушните сили и стратегическите ракетни сили.

Мащабните промени в състава на въоръжените сили ще бъдат направени в интервала 2023-2026 г. 

Министърът е обърнал изключително внимание върху това, че всички ограничения би трябвало да бъдат обединени в сложен проект за нарастване на числеността на персоналния състав във въоръжените сили на Русия и да бъдат синхронизирани със периодите за доставка по държавни отбранителни поръчки на въоръжения, военна и специфична техника и материални средства, със строителството на инфраструктура за разполагане на войските и с обезпечаването им със съответните запаси.

Шойгу означи, че въвеждането на посочените ограничения ще изисква способени решения от страна на заместник-министрите на защитата, главнокомандващите (на типовете въоръжени сили) и командващите (на военните окръзи, Северния флот и родовете въоръжени сили).

Междувременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че тематиката за мобилизацията се раздухва изкуствено. Повод за думите му е молбата на депутата от " Яблоко " Артур Гайдук от Псковска област за отговор дали е завършило привикването на резервисти в Русия. Владимир Путин не е подписал декрет за преустановяване на мобилизацията, само че Кремъл твърди, че няма потребност от това.

" На 28.10.2022 година е завършило оповестението и призоваването на жителите в запаса, военните комисариати не престават да окомплектоват военните поделения за сметка на жителите, които са изявили предпочитание да се явят на наборна военна работа, както и на жителите, искащи да постъпят на военна работа по контракт. Продължава да е в действие президентски декрет № 657 от 21 септември 2022 година за оповестяване на частична готовност в Руската федерация ", се споделя в документа, получен от депутата. 

Официално краят на мобилизацията бе разгласен още в края на октомври. Властите упорстват, че няма проекти за " втора вълна ", само че деятели за правата на индивида и специалисти слагат това под подозрение. На 31 декември в Русия завърши наборната военна работа, а слуховете за възможна нова готовност се разраснаха.

Миналата седмица английският вестник " Таймс ", базирайки се на западни разследващи източници, предизвести, че през идващите седмици в Русия може да бъдат мобилизирани още до 500 000 души. Украинското разузнаване също твърди, че мобилизацията в Русия ще продължи и след Нова година.

" Да, тя (темата за мобилизацията) се разпалва изкуствено както от чужбина, по този начин и от вътрешността на страната. Предлагам ви да имате поради от самото начало съответните изказвания на президента Путин по този въпрос ", сподели Песков, представен от Интерфакс.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР