Руският президент Владимир Путин разреши на държавната петролна и газовата

...
Руският президент Владимир Путин разреши на държавната петролна и газовата
Коментари Харесай

След срива на рублата. Путин позволи на Роснефт да продава продукти директно за чуждестранна валута

Руският президент Владимир Путин позволи на държавната петролна и газовата компания " Роснефт " да продава непосредствено продуктите си отвън граница за задгранична валута.

Това става с негово от 16 август, макар настоящите правила за експортьорите, съгласно които фирмите получават по-голямата част от парите от такива покупко-продажби в рубли.

Разрешението за покупко-продажби с валута за обособени компании е закрепено в предходен декрет на Путин от 8 август , който официално се отнася до доставките на " съветска селскостопанска продукция " в чужбина.

В него се споделя, че настоящите строги правила за продажба с валутни приходи " не се ползват за покупко-продажби (операции), осъществявани от организации, избрани със особено решение на президента ". В указа от 16 август " Роснефт " е посочена като попадаща в това изключение.

В първия декрет се прецизира още, че тези облекчения се ползват " за да се обезпечи дейно държавно и корпоративно ръководство, финансова непоклатимост на активността на избрани икономически субекти ".

Според специалисти решението на Путин за " Роснефт " е обвързвано с внезапния спад на рублата през последните дни. В началото на седмицата обменният курс проби психическата граница -, а курсът на еврото надвиши 110 рубли.

След експлоадирането на войната в Украйна и последвалия внезапен спад на рублата Русия вкара специфични правила за работа на експортьорите. На съветските компании беше неразрешено да търгуват непосредствено с задгранична валута и те трябваше да открият специфична сметка в Газпромбанк.

Тя получаваше заплащанията за продадените артикули в задгранична валута, продаваше я на Руската централна банка по избран от нея курс и превеждаше средствата на фирмите в рубли, напомня Current time.

Първоначално, през февруари, управляващите задължиха експортьорите да продават 80% от валутните приходи по този начин; през май същата година нормата беше понижена на 50%.

После това условие още веднъж беше смекчено: продажбата на валутните приходи остана наложителна, само че държавната комисия за надзор на задграничните вложения стартира да дефинира размера на продавания на пазара дял.

" Роснефт ", ръководена от Игор Сечин -близък другар и сподвижник на Путин, след загубата на европейския пазар интензивно търгува с нефт с Китай, Индия и Венецуела.

След срутва на рублата изключително съвещание на съвета на шефовете на 15 август Банката на Русия увеличи главния лихвен % от 8,5 % на 12% годишно. А на 16 август, в деня на издаването на указа, Путин организира среща с държавното управление и ръководителя на банка по отношение на ограниченията за стабилизиране на обменния курс на съветската валута.

Сред тематиките, разисквани на срещата, беше връщането на нормите за наложителна продажба на валутни приходи. Според " Ведомости " към този момент е било решено те да не се вкарват, само че на срещата експортьорите сякаш " непринудено " са се съгласили да усилят продажбите на валута от външнотърговски интервенции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР