Руският президент Владимир Путин проведе редица разговори във вторник със

...
Руският президент Владимир Путин проведе редица разговори във вторник със
Коментари Харесай

Путин в серия разговори заради протестите срещу Лукашенко

Руският президент Владимир Путин организира редица диалози във вторник със западни водачи поради обстановката с митингите в Буларус против поддържания от Москва президент Александър Лукашенко, който е отпред на страната от 1994 година и неотдавна завоюва нов мандат в избори, които съгласно опозицията в страната са манипулирани.

Американският президент Доналд Тръмп също сподели, че ще приказва с съветския държавен глава по въпроса в " уместно време ". Той разгласи, че " не вижда изключително народна власт в Беларус ", само че счита митингите за спокойни.

Два от диалозите на Путин бяха със самия Лукашенко, който по здрач разгласи, че е вдигнал под бойна подготвеност войската на западната граница, поради напрежението и тъй като по думите му Западът струпвал там войски. По-рано денем в Минск се събраха стотици последователи на арестувания опозиционер Сергей Тихоновски, който бе главен конкурент на Лукашенко в изборите, само че откакто бе задържан, бе сменен в конкуренцията от брачната половинка му Светлана. След успеха на Лукашенко, тя напусна страната.

Руският президент беседва още с немския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон. И пред двамата Путин е настоял да няма външна интервенция и напън върху беларуското управление. Темата с митингите и вероятния разговор за излаз от обстановката е била разисквана от съветския държавен глава и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Днес разговарях с съветския президент Путин (за Беларус) и още един път дадох да се разбере, че би трябвало да има право за свободно изложение на отзиви и за осъществяване на демонстрации, че арестуваните би трябвало да бъдат освободени и би трябвало да има народен разговор ", съобщи Меркел на конференция в Дюселдорф.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР