Руският президент Владимир Путин проведе първи телефонен разговор с президента

...
Руският президент Владимир Путин проведе първи телефонен разговор с президента
Коментари Харесай

Путин и Зеленски проведоха първи разговор. Вижте темите

Руският президент Владимир Путин организира първи телефонен диалог с президента на Украйна Владимир Зеленски. Според прессекретаря на ръководителя на съветската страна Дмитрий Песков, диалогът се е състоял по самодейност на украинската страна, предава TACC.

" Обсъдени бяха въпроси за споразумяване на казуса в югоизточната част на Украйна и взаимна работа по връщането на лица, арестувани и от двете страни ", сподели Песков. " Беше контрактувано да се продължи тази работа на експертно ниво ", сподели той. " Обсъди се и опцията за продължение на контактите в нормандския формат ", сподели той.

Песков посочи, че диалогът се е състоял по самодейност на украинската страна.

Този диалог е първият контакт сред Путин и Зеленски след избирането на новия президент на Украйна. Преди това не са контактували по никакъв метод телефонни, персонални диалози или замяна на писма.

Ключовата тематика на телефонния диалог сред Зеленски и Путин беше въпросът за освобождението на украинските моряци, задържани за нарушение на държавната граница в Керченския пролив през ноември предходната година. Това оповестиха в четвъртък от пресслужбата на украинския държавен глава, представени от TACC

" На 11 юли президентът на Украйна Владимир Зеленски организира телефонен диалог с президента на Руската федерация Владимир Путин. Ключовият въпрос беше освобождението на задържаните моряци. Също по този начин стана дума за завръщането на други украински жители, които са арестувани в Руската федерация ", се споделя в известието.

В пресслужбата на Зеленски прибавиха, че събеседниците са разискали и продължаването на договарянията в нормандски формат.

Руският президент съобщи, че е подготвен да договаря във всевъзможен формат с новия президент на Украйна за разрешаване на спора в Източна Украйна, само че след сформиране на новото украинско държавно управление.

Преди това, на 8 юли, Зеленски, посредством обществената мрежа Facebook се обърна към съветския си сътрудник с предложение да се срещнат в Минск с посредничеството на Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция, с цел да обсъдят спора в Донбас и Крим. Както сподели Зеленски, той предлага " основаване на компания за диалог " в лицето на американския президент Доналд Тръмп, английския министър председател Тереза Мей, немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР