Руският президент Владимир Путин призова днес беларуския си колега Александър

...
Руският президент Владимир Путин призова днес беларуския си колега Александър
Коментари Харесай

Путин призова Лукашенко да започне диалог с противниците си

Руският президент Владимир Путин прикани през днешния ден беларуския си сътрудник Александър Лукашенко да стартира разговор със своите съперници. Опонентите на Лукашенко обаче бързо отхвърлиха концепцията, заявявайки, че разговор може да има единствено в случай че президентът първо освободи политическите пандизчии, съобщи Ройтерс.

" Знаем, че обстановката в Беларус се успокои, вътре в страната, само че към момента има проблеми, чудесно осъзнаваме това ", сподели Путин в тирада пред външнополитически чиновници в Москва.

" И несъмнено, призоваваме за разговор сред управляващите и опозицията. Но от своя страна Русия несъмнено ще продължи метода си за усилване на връзките и задълбочаване на процеса на интеграция с Беларус ", съобщи той.

Не беше ясно с кои опозиционни фигури Путин насърчаваше Лукашенко да беседва. Беларуският президент предприе сурови ограничения против митингите, избухнали след противоречивите избор през август 2020 година, на които той беше разгласен за победител. Представители на опозицията бяха пратени в пандиза или принудени да отидат в заточение.

" Съобщава се, че Путин преди малко е призовал (Лукашенко) да стартира разговор с опозицията ", сподели Франак Вячорка, върховен консултант на намиращата се в заточение опозиционен водач Светлана Тихановска, която се кандидатира против Лукашенко на изборите предходната година.

" Преди да стартира подобен разговор обаче, би трябвало да се уверим, че той няма да се води в пандиза. Всички политически пандизчии би трябвало да бъдат освободени като авансово изискване, а насилието би трябвало да спре ", съобщи Вячорка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР