Руският президент Владимир Путин приветства днес безпрецедентното ниво на енергийно

...
Руският президент Владимир Путин приветства днес безпрецедентното ниво на енергийно
Коментари Харесай

Путин със задоволство: Отношенията между Русия и Китай достигнаха безпрецедентно равнище

Руският президент Владимир Путин приветства през днешния ден " невижданото " равнище на енергийно съдействие сред Москва и Китай, в миг, в който Русия желае да укрепи партньорствата си в Азия, с цел да компенсира загубата на огромна част от европейския пазар.
Прочетете още
" Отношенията на световно партньорство и стратегическо съдействие сред Русия и Китай доближиха невиждано ниво ", изрази той задоволството си в известие, оповестено на уеб страницата на Кремъл и отправено към участниците в енергийния конгрес Русия-Китай в Пекин.

Според данните, оповестени от шефа на петролния колос " Роснефт " Игор Сечин по време на форума, силата е " над 75 на 100 от съветския експорт за Китай ".

" През първите осем месеца на 2023 година Русия се трансформира в главния снабдител на нефт за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия ", сподели Сечин. " Над 75 милиона тона съветски нефт към този момент са доставени за Китай тази година, което е с 25 на 100 повече от предходната година ", добави той.

Русия е обект на тежки наказания от западните страни, най-много във връзка с петрола си, за който Г-7, Европейски Съюз и Австралия постановиха таван на цените. Москва се пробва да реорганизира доставките си за Азия, даже това да значи да продава някои артикули на по-ниски цени.

Китай понастоящем е главният енергиен сътрудник на Москва, откакто европейците затвориха съвсем напълно газовия си пазар след наказания и бойкот на газопроводите " Северен поток " в Балтийско море през септември 2022 година

Русия е изправена пред обилни разноски и съществени закъснения в строителството на инфраструктура за развиването на нови партньорства.

Въпреки всичко " износът на съветски газ за Китай ще доближи тази година ново историческо ниво: ще бъдат доставени над 30 милиарда кубични метра с помощта на нарастването на мощността на газопровода " Силата на Сибир ", увери Сечин.

В сегашния миг съветският газ се доставя в Пекин от тази инфраструктура, ситуирана в Далечния изток на Русия и Москва се надява да подпише преди края на годината съглашение за строителството на различен голям газопровод сред двете страни - " Силата на Сибир 2 ", който би трябвало да премине през степите на Монголия.

До 2030 година " Силата на Сибир 2 " ще разреши на Русия да увеличи износа си за Китай до близо 100 милиарда кубични метра газ годишно.

Русия желае да усили търговията с Китай през Северния морски път и да се трансформира във водещ снабдител на полутечен природен газ, сподели през днешния ден вицепремиерът Александър Новак, представен от Ройтерс. 

Пътят минава от Мурманск покрай границата на Русия с Норвегия на изток до Беринговия пролив до Аляска.

Новак съобщи, че Русия понастоящем е четвъртият максимален снабдител на полутечен природен газ за Китай. Русия се конкурира с Катар, Съединени американски щати и Австралия на световния пазар на полутечен природен газ. 

" Русия може да се трансформира в главния благонадежден снабдител на полутечен природен газ за Китай, имайки поради плановете, които към този момент се осъществят ", е споделил Новак по време форума, съгласно държавната стенограма.

Новак и китайският му сътрудник Дън Сюесян са разискали по време на конгрес способи за увеличение на комерсиалните размери сред двете страни до най-малко 50 милиона метрични тона карго по Северния морски път, очаквайки оборот от 80 милиона тона карго през 2024 година и 150 милиона тона през 2030 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Русия преглежда отдавна пътя като опция на Суецкия канал.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР