Руският президент Владимир Путин пристигна във вторник в Техеран, където

...
Руският президент Владимир Путин пристигна във вторник в Техеран, където
Коментари Харесай

Путин пристигна в Техеран за тристранна среща на върха


Руският президент Владимир Путин дойде във вторник в Техеран, където ще организира три кръга двустранни договаряния и среща на върха на " тройката " от страните - гаранти за сирийското споразумяване в границите на формата Астана.

Ил-96 с президента на Русия кацна на летището на иранската столица, край него беше спретнат почетен часовой и беше застлан аленият килим. В протокола на срещата обаче имаше някаква пречка: лиши към 20 минути, с цел да се инсталира самоходната стълба навръх място с два опита и по-късно още веднъж да се сложи килимът.

Путин слезе по прохода, замени поздрави със посрещащите го и се качи в лимузина Aurus, която го чакаше, с цел да отиде на договаряния с иранското управление.

Програмата на визитата

Както сподели помощникът на президента Юрий Ушаков в понеделник, Путин ще стартира визитата си със среща с президента на Иран Ебрахим Раиси. След това са планувани диалози с духовния водач и водач на Иран Али Хаменей, както и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Вечерта ръководителите на Руската федерация, Иран и Турция ще се съберат на среща на върха на страните - гаранти за сирийското споразумяване. В резултат на диалозите на 19 юли Техеран ще одобри взаимно изказване на президентите на страните членки на " тройката " от Астана. Те ще създадат и изказване пред медиите.

Инициаторите на Астанинския формат за политическо споразумяване в Сирия бяха Русия, Иран и Турция, които също действаха като гаранти за спокойно споразумяване на сирийския спор. В договарянията, които започнаха през януари 2017 година в Астана, столицата на Казахстан, участваха представители на формален Дамаск и делегация на сирийската съпротива. Въпреки преименуването на Астана на Нур-Султан през 2019 година, името на формата остана същото.

Срещата на президентите на Русия, Иран и Турция беше планувана да се организира в Ислямската република още през 2020 година, само че събитието беше отлагано неведнъж заради пандемията. Въпросът за опцията за понижаване на формата до видеоконференция беше неведнъж повдиган. Въпреки това, както означи съветският дипломат в Техеран Леван Джагарян в изявление за ТАСС, " нищо не може да размени персоналните срещи, които са по-ефективни и имат по-конфиденциален темперамент ". Ушаков е склонен с него, като счита, че „ несъмнено, по-логично и оправдано е такива чувствителни въпроси като сирийското споразумяване да се разискват на четири очи “.

Пътуването на Путин, което идва единствено няколко дни откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия, изпраща мощно обръщение към Запада по отношение на проектите на Москва да построи по-тесни стратегически връзки с Иран, Китай и Индия в лицето на западните наказания.

„ Контактът с Хаменей е доста значим “, сподели пред кореспонденти в Москва Юрий Ушаков, външнополитически консултант на Путин. „ Между тях се разви поверителен разговор по най-важните въпроси от двустранния и интернационален дневен ред.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР