Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Китай за среща

...
Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Китай за среща
Коментари Харесай

Путин е в Китай за среща със Си Цзинпин

Руският президент Владимир Путин дойде през днешния ден в Китай за среща със " скъпия си другар " Си Цзинпин и за усилване на връзките преди среща, която ще бъде под сянката на спора сред Хамас и Израел, съобщи Агенция Франс Прес.

" Президентът Си Цзинпин ме назовава собствен другар, аз го назовавам мой другар също ", сподели Путин пред държавната медия CGTN преди визитата.

Тази седмица Китай посреща представители на 130 страни за конгрес в границите на огромната комерсиална и инфраструктурна самодейност на Си " Един пояс, веднъж ".

Първи в листата с посетители е Путин, който е на първа аудиенция в световна международна мощ от началото на нашествието на Русия в Украйна, която тласна режима му към интернационална изолираност.

Той ще има диалози със Си в границите на форума в сряда, заяви Кремъл без да прецизира детайлности:

" По време на диалозите особено внимание ще бъде отделено на интернационалните и районни въпроси ".

Западните страни, управлявани от Съединени американски щати, застанаха незабавно на страната на Израел след 7 октомври, когато радикалното палестинско придвижване Хамас предприе най-смъртоносната офанзива в израелската история, избивайки над 1400 души, най-вече цивилни, в шокираща атака.

Съединени американски щати желаеха от Китай да употребява въздействието си за деескалация на войната, в която над милион души са в блокираната Ивица Газа под непрестанни бомбардировки, които Израел стартира в отговор на нападението на Хамас.

Китай бе медиатор сред основния асистент на Хамас – Иран, и районния му зложелател Саудитска Арабия по-рано тази година и ще изпрати посланика си за Близкия изток Чжай Цзюн в района тази седмица.

Няма елементи за пътуването на Цзюн, само че съгласно китайски медии той ще окаже напън за помирение и мирни договаряния.

Русия, която обичайно поддържа положителни връзки с Израел и с палестинските управляващи, прикани за " неотложно помирение " в спора.

В Пекин Путин е на задача да заздрави така и така мощните връзки с комунистическия комшия, макар че специалисти споделят, че Москва се трансформира от ден на ден в по-малкия сътрудник в двустранните връзки.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Русия – търговията сред двете страни доближи рекордните 190 милиарда $ за предходната година, сочат митнически данни на Пекин.

Китай от своя страна си навлече рецензии от западни страни за позицията си към войната на Русия в Украйна, за която Пекин твърди, че е безпристрастен, даже като отхвърля да подлага на критика Москва за нашествието.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР