Руският президент Владимир Путин предупреди днес ЕС да не проявява

...
Руският президент Владимир Путин предупреди днес ЕС да не проявява
Коментари Харесай

Путин засегна България в коментар по газовите въпроси

Руският президент Владимир Путин предизвести през днешния ден Европейски Съюз да не демонстрира уязвимост при решаването на газовите въпроси, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Не ми се желае Европа да прояви уязвимост и да не може да отбрани своето присъединяване в плана " Северен поток 2 " както в миналото България в " Южен поток ", сподели Путин на взаимна конференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

" България под напън извън се отхвърли от този план, в този момент те съжаляват, в този момент приказват за това да получат наш газ към този момент през " Турски поток ", означи съветският президент. " Много ми се желае цяла Европа да не наподобява като България, която прояви такава уязвимост и некадърност да отбрани своите национални ползи ", добави Путин.

Руският президент напомни печалната орис на плана " Южен поток ", отбелязва ТАСС.

" Българските сътрудници ни увериха, че ще се борят до дъно за " Южен поток ", защото това дава отговор на националните им ползи ", сподели Путин. Той уточни, че газопроводът би " повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто по този начин, просто тъй като тръбата минава през тяхна територия ". Българската страна разчиташе да сътвори няколко хиляди работни места (с " Южен поток " ), добави Путин.

Руският президент акцентира, че е приказвал в детайли по въпроса на енергиен конгрес в Москва. " Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, абсолютно, постоянно ще бъде благонадежден снабдител, включително и тъй като тази тръбопроводна система идва напряко от първоизточника, напряко от Ямал, от Сибир ", сподели той.

Путин сложи акцент върху обстоятелството, че тази газотранспортна система е лишена от директни опасности.

Руската газова компания Газпром и австрийската О Ем Ви (OMV) подписаха основополагащо съглашение за продажба на активи. Документът бе подписан от ръководителя на Газпром Алексей Милер и от изпълнителния шеф на О Ем Ви Райнер Зеле след диалози сред съветския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург, съобщи ТАСС.

Коментирайки договорката, Путин напомни, че след договаряния във Виена през лятото двете компании са сключили съглашение за продължение на дълготрайните контракти в Австрия до 2040 година

" Подписаната преди малко нова договореност за включване на О Ем Ви в създаването на Уренгойското газово находище удостоверява стратегическия темперамент на партньорството на тази компания с Газпром ", акцентира съветският президент.

В известие на съветския газов колос се споделя, че окончателното съглашение за продажбата на активи се възнамерява да бъде подписано следващата година.

През декември 2016 година О Ем Ви и Газпром реализираха базово обвързващо съглашение за продан на активи. По договорката Газпром получава 38,5 % от норвежката дъщерна компания на О Ем Ви, О Ем Ви Норге (OMV Norge). Австрийската компания на собствен ред придобива 24,98 % от усвоените сектори под номера 4 и 5 от ачимовските находища в Уренгойското находище в Сибир. През лятото на предходната година Газпром и О Ем Ви възнамеряваха подписването на документ за основаване на смесено сдружение в границите на обмена на активи и започването на процедура по координиране с норвежките управляващи, напомня ТАСС.

След срещата си с Курц Путин сподели, че приветства позицията на Австрия в поддръжка на построяването на газопровода " Северен поток 2 ".

Европейските сътрудници на плана са заинтригувани от неговата реализация, съобщи австрийският канцлер, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Милер добави, че западните сътрудници не престават работата по " Северен поток 2 ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР