Руският президент Владимир Путин представи един от сценариите за заобикаляне

...
Руският президент Владимир Путин представи един от сценариите за заобикаляне
Коментари Харесай

Путин използва посещението на Пашинян за да заобиколи санкциите на Запада

Руският президент Владимир Путин показа един от сюжетите за заобикаляне на западните наказания. Уреждането на спора към Нагорни Карабах ще разшири пазарите за продажби и опциите за вътрешния пазар, разясняват специалисти срещата му с арменския министър председател Никол Пашинян на 19 април.

Според тях мирното съглашение сред Армения и Азербайджан ще разреши на Русия да получи достъп до значим транспортен маршрут и да възвърне разрушените логистични връзки.

Посещението на Пашинян в Москва беше планувано за 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Русия и Армения. През това време страните откриха съдействие в разнообразни области, означи Путин.

„ Една от водещите е стопанската система. През 2021 година имахме растеж от 12,8% на двустранната търговия. И за първите месеци на тази година – плюс още 50%. Това е доста добър индикатор, изключително в съвремието “, сподели президентът.

Пашинян посочи значимия принос на Русия и персонално на президента Путин за обезпечаването на непоклатимост и сигурност в Нагорни Карабах. Мироопазващият контингент на Руската федерация (въведен съгласно тристранното изказване за преустановяване на огъня, подписано от Русия, Армения и Азербайджан през есента на 2020 г.) обезпечава сигурността на Карабах, сподели министър председателят.

Конфликтът сред Армения и Азербайджан в Карабах продължава от десетилетия. Мирният контракт, който сега се създава от страните, би трябвало да му постави край. Междувременно прилежащите страни във взаимоотношението между тях се основават на изказването от 2020 година и на споразуменията, реализирани през януари и ноември 2021 година Тристранното съглашение концептуално обрисува основаването на Зангезурски кулоар (старият сухопътен път на Нахичеван, който в действителност не е употребен след арменско-азербайджанския спор от 1993 г.). Този път минава по границата сред Армения и Иран и свързва Азербайджан с неговия анклав Нахичеван. Те са разграничени от територията на Армения още от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Специалистите обръщат особено внимание на този миг.

Ако този кулоар бъде освободен и там се появи съответната инфраструктура, това ще разреши възобновяване на логистичните и търговско-икономическите връзки в сухопътно направление освен сред Азербайджан и Нахичеван, само че и сред Русия, Иран и Турция, считат специалистите. Това, съгласно политолозите, е геополитически преференциално за Русия: нейната роля (заедно с Турция и Иран) в района ще се усили, споделя Елена Панина, шеф на Института Русстрат.

Западът обаче има намерение да предотврати укрепването на Русия. Брюксел се опита да трансферира върху себе си процеса на разрешаване на спора сред Армения и Азербайджан и да изключи Русия от него, счита специалистът. Част от този проект бяха диалозите сред Пашинян и Алиев през април в столицата на Европейски Съюз, както и опитите за ескалация на спора на територията, следена от съветските миротворци, счита Панина.

Освобождаването на Зангезурския кулоар ще разреши на Русия отчасти да реши една от стратегическите си задания – да търси нови пазари за експорт и импорт, изяснява Никита Масленников, водещ икономист в Центъра за политически технологии.

„ Всички транспортни коридори са значими за Русия. Зангезурският кулоар е от фундаментално значение – той свързва доста страни една с друга. Бизнесът на тези страни ще може да работи и в двете направления - както към, по този начин и от Русия. За нас това придобива значение в средносрочна вероятност: можем да планираме както размера на експортния оборот, по този начин и вноса “, счита специалистът

Например, както Владимир Обиденов, ръководител на Руско-иранския бизнес съвет, сподели, Иран към този момент е декларирал, че е подготвен да доставя облекла и обувки на Руската федерация. Подобно на Турция, тази страна също е един от доставчиците на плодове и зеленчуци. И в този смисъл разширението на логистичните благоприятни условия ще бъде единствено от изгода за съветския пазар, уверен е Ахмет Ярлъкапов, старши теоретичен помощник в Центъра за кавказки проблеми и районна сигурност към МГИМО.

„ Разширяването на комерсиалните и икономическите връзки с Турция и Иран е облекчение за Русия. Особено в обстановка, когато има сериозен санкционен напън от Запада “, отбелязва Ярлъкапов.

За Русия Зангезурският коридорът е „ голям прозорец от благоприятни условия “, споделя Ниязи Ниязов, доцент от катедрата по интернационалните връзки в постсъветското пространство във Факултета по интернационалните връзки на Санкт Петербургския държавен университет. Страните започнаха да образуват този кулоар още преди налагането на наказания и в този момент не престават да го вършат. Но с цел да се реализира коридорът, е нужен кротичък контракт сред Армения и Азербайджан и осъществяване на всички съглашения, счита специалистът.

„ Зангезурският кулоар ще даде икономическо преимущество на Русия, която се нуждае от прозорец към света. Това е посоката през Армения, Азербайджан и Турция по-нататък към Близкия изток. Това е в полза на Русия. Но и Турция, и Иран преследват своите стопански ползи – съветският пазар се освободи от западните марки “, изяснява Ниязов.

В същото време Съединени американски щати, съгласно специалисти, няма да могат да повлияят на икономическото доближаване сред Русия и Турция и Иран след отварянето на Зангезурския кулоар. Желанието и на турци, и на иранци да заемат освободените ниши на съветския пазар е прекомерно огромно, с цел да жертват икономическите си ползи в интерес на Съединени американски щати, уверени са политолозите.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР