Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война,

...
Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война,
Коментари Харесай

Столтенберг: Възможно е Китай да предостави оръжие на Русия

" Руският президент Владимир Путин предприе против Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава. Той мислеше, че може да унищожи Украйна и да внесе измежду нас разделяне, подцени решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единение ".

Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на взаимна конференция в централата на пакта в Брюксел с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

" Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както през днешния ден съобщи, той се приготвя за продължение на войната. Путин не би трябвало да завоюва, тъй като това би означавало, че експанзията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде рисково за нашата сигурност и за целия свят. Затова би трябвало да продължим и да увеличим поддръжката за Украйна ", прикани Столтенберг.

" Никой не атакува Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин стартира неоправдана война против своя кротичък комшия. Подкрепяме правото на Украйна на самоотбрана, залегнало в Устава на Организация на обединените нации ", добави генералният секретар.

Той изрази паника за опцията Китай да даде оръжие на Русия. Столтенберг прикани Москва да се върне към контракта Нов СТАРТ, откакто по-рано през днешния ден Путин разгласи, че Русия прекратява присъединяване си в него.

" В последните години Москва наруши и се изтегли от основни съглашения за надзор на въоръжаването, означи Столтенберг. С днешното решение цялата система за надзор над въоръжаването се разпада. Силно приканвам Русия да премисли и да съблюдава съществуващите съглашения ", добави той.

Борел означи, че в диалозите си с китайската страна е получил увещание, че Пекин няма да доставя съветските сили с оръжие. " Русия унищожава градове, вместо да направи крачка обратно към преустановяване на огъня, както призоваваме ", уточни той. " Нашата поддръжка за Украйна е нужна, с цел да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието ", заключи той.

" Целта ни е войната да завърши допустимо най-скоро с победа за Украйна ", това е неизбежно, съобщи Кулеба. Тойсъобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е разискван мирният проект на Пекин. Очакваме да получим текст, с цел да създадем изводи. Намирането на излаз към мира остава наша първостепенна цел, сподели Кулеба.

" Украйна и Китай споделят визията за териториалната целокупност, тъй че всичко, което прави Пекин във връзка войната в Украйна, би трябвало да бъде ориентирано към отбраната на украинската териториална целокупност ", заключи украинският външен министър.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР