Руският президент Владимир Путин предприе ответни мерки срещу драстичните санкции

...
Руският президент Владимир Путин предприе ответни мерки срещу драстичните санкции
Коментари Харесай

За да овладее рублата, Путин забрани валутните преводи към чужбина

Руският президент Владимир Путин предприе ответни ограничения против фрапантните наказания на Запада в опит да стабилизира рублата. Той забрани на всички съветски жители да трансферират валута в чужбина от на следващия ден, 1 март.

Пакетът от ограничения включва възбрана за заплащания в твърда валута, включително по заеми в чужбина. По-късно централната банка обясни, че рестрикцията „ покрива единствено нови заеми, а не обслужването на действителен дълг “.

Съгласно постановлението от 1 март измежду неразрешените ще бъдат следните покупко-продажби:
Валутни интервенции, свързани с даване от резиденти на задгранична валута по контракти за заем с нерезиденти;Кредитиране от резиденти на задгранична валута по техните депозитни сметки, открити в банки и други финансови организации, ситуирани отвън Русия, както и осъществяване на парични преводи без разкриване на банкова сметка благодарение на електронни платежни средства, предоставени от задгранични снабдители на платежни услуги;
Руските експортьори ще би трябвало да обръщат 80% от валутните доходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80% в рубли в бъдеще.

Някои вложители и икономисти показаха, че формулировката на указа може да докара до несъблюдение на дълг.

Текстът „ не е дефиниран задоволително ясно и може да се пояснява по разнообразни способи “, написа в записка Дмитрий Полевой от Locko-Invest, представен от Bloomberg.

Мерките на Путин идват в миг, когато интернационалните наказания последователно сковават съветската стопанска система. Показателно е това, че даже обичайно неутралната Швейцария си разреши да вземе страна и също разгласи такива против Кремъл. Междувременно се деяние се приведе и „ нуклеарното финансово оръжие “ – изваждането на основни съветски банки от системата SWIFT.

Всичко това докара до рекорден срив на рублата, която единствено в понеделник потъна с 30%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР