Руският президент Владимир Путин предостави руско гражданство на бившия сътрудник

...
Руският президент Владимир Путин предостави руско гражданство на бившия сътрудник
Коментари Харесай

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън


Руският президент Владимир Путин даде съветско поданство на някогашния помощник на американското разузнаване Едуард Сноудън. Това се случва девет години откакто Сноудън разкри детайлности мащаба на тайните интервенции за наблюдаване на Агенцията за национална сигурност.

39-годишният Едуард Сноудън избяга от Съединените щати и получи леговище в Русия след приключване на секретни файлове през 2013 година, които разкриха обширни вътрешни и интернационалните интервенции за наблюдаване, осъществявани от Агенцията за национална сигурност, където той работеше, написа „ Ройтерс “.
Снимка: БГНЕС

Американските управляващи от години желаят той да бъде върнат в Съединените щати, с цел да бъде изправен пред углавен развой по обвинявания в шпионаж.

През 2020 година Русия даде на Сноудън право на непрекъснато престояване, което отвори пътя му за приемане на съветско поданство.

През същата година апелативен съд на Съединени американски щати откри, че програмата на разузнаването, разкрита от Сноудън, е противозаконна и че ръководителите на американското разузнаване, които обществено я опазиха, не споделят истината.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР