Руският президент Владимир Путин предложи в петък на беларуския си

...
Руският президент Владимир Путин предложи в петък на беларуския си
Коментари Харесай

Путин предложи подкрепа на Лукашенко

Руският президент Владимир Путин предложи в петък на беларуския си сътрудник Александър Лукашенко поддръжка в опълчването му със Запада във връзка с насилственото приземяване в Минск на аероплан на " Райънер " и последвалия арест на беларуския отстъпник, пътувал с него, съобщи БНР.

Западът упрекна Беларус във въздушно пиратство, откакто в неделя ръководството на въздушното придвижване на Беларус осведоми водача на аероплан на " Райънер " за подправена бомба на борда и го принуди посредством военен аероплан МиГ-29 да се приземи в Минск, където в следствие беше задържан Роман Протасевич, блогър и критик на Лукашенко, дружно с неговата другарка, които бяха на борда. Сега и двамата арестувани са в пандиза. Обвинен в образуване на всеобщи вълнения в Беларус, Протасевич го грози затвор до 15 години.

Лукашенко се възмути от решението на редица страни да заобикалят беларуското въздушно пространство и да забранят полетите на компанията " Белавия " до своите летища. Според него, реакциите на събитията към самолета на " Райънер " са опит да се дестабилизира ситуацията в Беларус и да се предизвикат митинги, както през август предходната година. На днешната среща Путин, непосредствен съдружник на Лукашенко, поддържа беларуския президент и се съгласи с него, че реакцията на Запада на случая със самолета е " изблик на страст ", оповестява Ройтерс.

По време и на срещата в петък в Сочи, Путин напомни случая с насилственото кацане на самолета на президента на Боливия Ево Моралес през 2013 година, когато Съединените щати се опитваха да заловен доносника Едуард Сноудън, и означи, че тогава не е имало такива реакции. " По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета... и нищо, тишина ", сподели Путин.

Преговорите в черноморския град Сочи бяха проведени преди самолетния случай, само че идват, откакто редица европейски страни постановиха възбрана за полети на беларуската авиация и Европейски Съюз стартира да обмисля спомагателни наказания. Лукашенко пък сподели на Путин, че ще му покаже някои поверителни документи за случая с " Райънер ", които ще оказват помощ на съветския водач да разбере какво в действителност се е случило. " Винаги има някой, който ни основава проблеми. Вие знаете за тях, ще ви осведомявам ", сподели Лукашенко на Путин и добави: " Донесох някои документи, с цел да разберете какво се случва ".

Русия, непосредствен съдружник на Беларус, който гледа на някогашната руска република като стратегически значим буфер против Запада, предложи джука поддръжка на Минск още преди срещата с Путин, като в същото време отхвърли спекулациите, че самата тя е съизвършител в случая със самолета. Русия и Беларус, които публично са част от " съюзна страна ", водят от години договаряния за по-нататъшна интеграция на техните народи - развой, който от дълго време поражда опасения измежду беларуската съпротива, че Лукашенко може да замени елементи от суверенитета на страната в подмяна на политически поддръжка от Кремъл. В тази връзка Путин сподели на Лукашенко, че двамата водачи не престават да построяват съюзната страна, само че го вършат устойчиво и без бързане. На власт от 1994 година, Лукашенко благодарение на Русия се сблъска с най-големите митинги от ръководството си през предишното лято поради подправяне на избори, изказвания, които той отхвърли. Протестите изгубиха скорост на фона на жестоки репресии, само че критиците му възнамеряват да провеждат нови.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР