Руският президент Владимир Путин поиска от страните от Г-20 временно

Руският президент Владимир Путин поиска от страните от Г-20 временно ...

Путин поиска от Г-20 "зелени коридори, свободни от санкции" заради COVID-19.Руският президент Владимир Путин поиска от страните от Г-20 временно да не действат санкции за внос на стоки от първа необходимост срещу страните, пострадали от пандемията на коронавируса, известен като COVID-19, предаде ТАСС.

Коронавирусът може да има по-тежки последици, отколкото финансовата криза през 2008-2009 г., и е нужно страните да се въздържат от търговски конфликти и санкции, защото това би изострило риска от рецесия.

Снабдителните линии "безусловно" са важни, но "не по-малко важно в периода на кризата е да се създадат така наречениет зелени коридори, свободни от търговски войни и санкции, за взаимни доставки на медикаменти, продоволствия, оборудване и технологии," каза Путин по време на телеконференция на лидерите (заради вируса този формат се оказа предпочитаният и за срещите на високо ниво).

Путин, чиято страна е обект на западни санкции заради анексията на Крим и конфликта в Донбас, заяви, че страните от Г-20 трябва да "въведат солидарен мораториум за ограниченията по отношение на стоки от първа необходимост, а също така на финансови трансакции за закупуването им." По думите му става дума "преди всичко... за страни, които повече от другте страдат от пандемията", защото "това е въпрос на живота и смъртта на хората, това е чисто хуманитарен въпрос."

Руско-китайско писмо

Русия, Китай и още шест страни по-рано днес призоваха призовали ООН да вдигне търговските санкции, които биха могли да възпрепятстват борбата с коронавируса, съобщиха днес руски медии, цитирани от ДПА и БТА. Русия, Китай, Иран, Сирия, Куба, Никарагуа, Северна Корея и Венецуела - това е пълният списък на държавите, подписали писмото.

Не можем да позволим политически сметки да застанат на пътя на спасяването на човешки животи, се посочва в писмото, адресирано до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Пандемията от коронавирус наруши световната търговия, поставяйки под особено силен натиск страните, които са силно зависими от износа на суровини като Русия. Руската рубла загуби над 10 процента от стойността си спрямо долара този месец, припомня ДПА.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1117)

Източник: dnevnik.bg