Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който чуждестранните купувачи

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който чуждестранните купувачи
Коментари Харесай

Путин ще спира газа на всеки, който не приеме схемата за плащане в рубли

Руският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който задграничните купувачи на съветски газ би трябвало да заплащат в рубли от 1 април . Това заяви Ройтерс в четвъртък, като указът планува преустановяване на договорите, ако не се извършат заплащанията.

Русия търпи тежки стопански наказания, наложени от Запада след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Вследствие на тях съветската валута се обезцени, а доста страни, които зависят енергийно от Русия, започнаха да търсят различни източници на газ.

"За да си поръчат съветски природен газ, те би трябвало да си отворят сметки в съветски банки. От тези сметки ще бъдат направени заплащанията за доставки на газ от на следващия ден ", сподели Путин в телевизионно изказване.

"Ако такива заплащания не се осъществят, ще считаме това за несъблюдение от страна на купувачите с всички произлизащи от това последствия. Никой не ни продава нищо гратис и ние също няма да вършим щедрост - в този смисъл съществуващите контракти ще бъдат прекъснати ", добави той.

Особено застрашени от допустимо прекъсване на съветския газ са страните в Европа, където една трета от поръчвания газ е точно от Русия. Преди дни западни компании и държавни управления отхвърлиха опцията да се изплащат в рубли, защото това е в нарушаване на подписаните контракти.

Решението на Путин да наложи заплащания в рубли също по този начин покачва цената на съветската валута, която падна до исторически ниски равнища след нашествието на 24 февруари, само че по-късно се възвърне.

В указа, подписан от Путин, е посочен механизъм, по който купувачите ще трансферират валута към специфични сметки в съветска банка, които по-късно ще изпращат назад сумата в рубли, с която купувачът да направи заплащането.

По думите на Путин решението е за да се ускори суверенитетът на Русия, като съветският президент посочи, че Москва ще се придържа към отговорностите си по всички контракти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР