Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който разрешава на

...
Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който разрешава на
Коментари Харесай

Путин позволи на неприятели пак да плащат газ в чуждестранна валута


Руският президент Владимир Путин подписа декрет, с който позволява на вражески страни да заплащат за газови доставки в задгранична валута, оповестиха съветските медии. Забраната за такива заплащания и условието те да се вършат в рубли бе повода за прекратяването на доставките към България преди 8 месеца. Новият декрет влиза в действие от през днешния ден - ден преди приключването и на контракта ни за доставка.

В указа е планувано заплащанията за получения природен газ да се превеждат по банкова сметка на доставчика във валутата, която е посочена в контракта. Досегашната наредба предвиждаше неприятелските страни да заплащат доставките в рубли, като условието влезе в действие от април. Плащанията в долари и евро се обръщаха в съветска валута на Московската борса от " Газпромбанк ". Новите правила през април засегнаха 54 компании от 27 страни, като Полша, България, Финландия, Нидерландия и Дания отхвърлиха да заплащат в рубли, напомня БНР.

Интересен подробност е, че в указа категорично е записано, че погасяването на дълга няма да се смята за съображение за обновяване на доставките на газ, в случай че задграничният покупател не съблюдава процедурата, въведена през март. 
Първоначално Европейската комисия разглеждаше схемата като нарушаване на глобите. 

Решението на Путин да допусне заплащания на задгранична валута идва на фона на голям срив в износа на газ за Европа. По информация на " Moscow times " в края на 2022 година " Газпром " е продал 101 милиарда кубически метра газ на страни отвън Оперативно-наблюдателно дело - на половина повече, в сравнение с година по-рано. Доставките за Турция и европейските страни - до момента най-големите клиенти на Газпром, са едвам 85 милиарда кубически метра и стават най-ниските в актуалната история на Русия. Износът е бил на сходни равнища от 70-110 милиарда куб. м годишно в интервала 1985-1991 при разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

През 2023 година износът на “Газпром ” за Европа и Турция може да падне до 60 милиарда кубически метра, предвижда Международната организация по енергетика. Данните демонстрират, че износът за Китай до момента компенсира единствено 1/7 от нормалните продажби за Европа. Износът за Китай ще доближи 22 милиарда кубически метра на фона на 155 милиарда куб., изнесени за Европейски Съюз през 2021 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР