Руският президент Владимир Путин подписа с указ, с който допуска

...
Руският президент Владимир Путин подписа с указ, с който допуска
Коментари Харесай

Владимир Путин разреши плащания на газови задължения от неприятелски държави в чуждестранна валута

Руският президент Владимир Путин подписа с декрет, с който позволява така наречен вражески страни, участващи в глобите против Руската федерация, да се издължават за доставките на природен газ в непозната валута. Това стана с промени в по-ранен декрет на президента, който задължаваше страните, измежду които и България да заплащат в рубли.

Документът разяснява още, че уреждането на дълга не значи автоматизирано обновяване на доставките на газ.

Разплащанията могат да се правят посредством специфична сметка, открита от оторизирана банка въз основа на заявление от съветския снабдител.

Предложената скица през март предвиждаше потребителите на синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в съветската „ Газпромбанк ”, която да конвертира валутата в рубли на Московската борса. Тогава Владимир Путин предизвести, че в случай че европейските клиенти на „ Газпром ” не одобряват новите правила, то настоящите контракти ще бъдат прекъснати. Доставките бяха прекъснати за някои компании и страни, като Полша, България и Финландия, които отхвърлиха изискванията на договорката.

Първоначално Европейската комисия разглеждаше схемата като нарушаване на глобите. Въпреки това, както заяви Bloomberg, Европейска комисия е популяризирала нов правилник, съгласно който европейските вносители ще могат да продължат да заплащат за съветски газ, без да нарушават наложените на Москва наказания, и да откриват банкови сметки за заплащания във валутата, планувана в договорите.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР