Руският президент Владимир Путин подписа на 31 март указ, според

...
Руският президент Владимир Путин подписа на 31 март указ, според
Коментари Харесай

Западът поема валутния риск при търговия в рубли

Руският президент Владимир Путин подписа на 31 март декрет, съгласно който търговията с газ с вражески страни, измежду които е и България, ще се заплаща в рубли. В петък съветският газов колос Газпром изпрати публично писмо, с което уведоми българското държавно управление, че доставките на синьо гориво ще бъдат прекратени, в случай че заплащането за тях не е в съветска валута.

По този мотив Мениджър Нюз разгласява коментара на Александър Михайлов, който е доцент по икономика  в Университета на Рединг и шеф на Групата за стопански разбори в Рединг (GEAR ) , за политико-икономическия портал VoxEU.  Роденият в България икономист и финансист е член на Редакционния съвет на  Econometrics  и на Консултативния съвет на Sci.

Целите на Путин

Има най-малко три аргументи, базирайки се на теоретичното знание и емпиричния опит в интернационалната парична и финансова система, с които може да се изясни този ход на Путин.

Първата от тях е сегментирането на пазара, произлизащо от спънки пред образуването на неповторим световен пазар с единна цена за даден артикул – в тази ситуация с газа. Това разрешава на монополно конкурентни компании, като Газпром, да ползват тактики за ценообразуване посредством избор на валутата при интернационалните транзакции.

Втората причина е изместване на валутния риск от Газпром, като експортьор, към неговите контрагенти-вносители в „ неприятелските “ страни. Това може да докара до повишаване на енергийните разноски, в случай че рублата нарастне в средносрочен и дълготраен проект.

Не на последно място този ход на Москва може да ускори търсенето на рубли на интернационалните валутни пазари.

Комбинацията от тези три фактора и изключително последният може би ще ускори интернационалната роля на рублата.

Сегментиране и ценовата дискриминация

Сегментирането на световния пазар разрешава ценовата дискриминация от монополно конкурентни компании. Ценообразуването по отношение на купувача е форма, при която експортьорите

дефинират цената във валутата на съответния локален експортен пазар. Например японски експортьор за Франция ще дефинира цената си в евро, а за Съединени американски щати – в долари. По-точно ценообразуването на пазара е ценова дискриминация от трета степен, позволяваща на другите пазари да бъдат начислявани разнообразни цени (или валути на плащане) за еднакъв изнесен артикул. 

За разлика от тях, съгласно „ обичайна “ парадигма, експортните цени се дефинират в  националната валута на експортьора, продавача или производителя. Например, италиански експортьор за Канада, както и за Обединеното кралство, Съединени американски щати или която и да е друга страна ще дефинира цената си постоянно в евро, без значение къде продава продуктите си.

Изборът на валута и валутният риск

Изборът на валута има значение, защото дефинира дали купувачът или продавачът поемат валутния риск. Такава неустановеност може или да навреди, или да бъде от изгода на носителя на валутния риск, което не всеки път е елементарно да се планува.

Следователно указът на Путин от 31 март може да се преглежда като смяна на изискването за това кой носи валутния риск при търговията с газ. Ако Западът заплаща за него в рубли, той ще поеме и риска от транзакциите. В случай че курсът на съветската рубла падне в средносрочен до дълготраен проект, то за Запада вносът от Русия ще бъде по-евтин. Но в случай че станем очевидци на противоположната наклонност, а логиката на Путин е явно такава, то тогава Западът ще поеме риска да заплаща от ден на ден и повече, употребявайки рублата като разплащателна валута.

По калкулации на Sky News Русия печели всекидневно почти 800 млн. $ от продажбата на газ в Европа. От тях към 58% се заплащат в евро, 39% - в щатски долари, и 3% в английски лири. Така европейските вносители и консуматори до момента са били предпазени от съмненията в обменния курс на еврото по отношение на рублата, защото заплащането е закрепено в европейска валута. Това ще се промени, в случай че търговията премине напълно в рубли. Но въпреки това подобен преход ще принуди страните от Европейски Съюз за понижат зависимостта си от съветските енергийни източници даже повече, в сравнение с се обсъждаше в последно време.

Защо заплащането в рубли има значение

Обменният курс на рублата на интернационалните валутни пазари ще има значение, тъй като повишаването ѝ ще засегне всички – от компанията вносител, през индустрията и транспортната кино лентата до семейството, което употребява съветски газ за отопление. С тази смяна дълготрайното търсене на рубли на интернационалните валутни пазари и последващият пазарен напън за увеличение на цената на рублата на пръв взор наподобява обезпечено от бъдещото търсене на съветско синьо гориво и нефт от Запада. А това единствено би подкрепило отслабената от глобите съветска валута.

Разбира се, това ще бъде правилно, до момента в който съветските доставки не бъдат сменени с различни източници, включително и по-екологични технологии.  Ако такива не се открият или пък въвеждането им употреба е лимитирано, то смяната в газовите съглашения ще имат дълготраен подкрепящ резултат за съветската валута.  Този сюжет е вероятен, в случай че Русия не бъде изцяло изолирана.

Освен това икономическите съветници на Путин може би са планували, че сходна мярка, в случай че бъде приложена, евентуално ще проправи пътя в превръщането на съветската рубла като аварийна или интернационална валута.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР