Руският президент Владимир Путин отново закъсня за срещата с Папа

...
Руският президент Владимир Путин отново закъсня за срещата с Папа
Коментари Харесай

Руска медия: Не се оправдаха надеждите за падането на санкциите след визитата на Путин в Рим

Руският президент Владимир Путин още веднъж закъсня за срещата с Папа Франциск и не го предложения да посети Русия, написа в. " Независимая газета ", представена от Novini.bg.

Путин закъсня за предходните си две срещи със Светия отец и реши да не изневерява на традицията, като се забави с 40 минути. Разкри се и основната конспирация на деня, вълнуваща съветската общност - дали съветският президент ще предложения духовния водач на католиците на празника в чест на Победата във Втората международна война, който ще се състои в Москва следващата година. Въпреки че и Руската православна черква (РПЦ), и съветската католическа архиепархия заявяваха, че сходна покана е невъзможна заради комплицираните връзки сред двете църкви, в обществени медии се твърдеше, че тематиката за вероятно посещаване на Папа Франциск ще бъде повдигната.

Съобщение за сходна покана обаче не беше направено, акцентира " Независимая газета ".
Доколкото можеше да се дефинира, слуховете за вероятно посещаване на папата в Москва не бяха просто клюки, написа в. " Московский комсомолец ". Причината за смяната на проектите е явна - прекомерно висок риск за недокрай сигурна облага. Даже срещата сред патриарх Кирил и папата в Хавана, извършена на неутрална територия, провокира меко казано разнообразни реакции в православната общественост. След това някои изключително буйни радикали оповестиха патриарх Кирил за лъжепастир и разколник, който следва инструкциите на предтечата на Антихриста - Папата. Но срещата в Хавана имаше най-малко политически смисъл: на Запад тя беше възприета - и не без учредения - като контакт на представител на западния свят с делегат на стремящата се да излезе от интернационалната изолираност Русия.

В момента обаче Кремъл няма особена потребност от медиатори. Путин има директни контакти и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, и с други авторитетни фигури. А съветската патриаршия е явно разочарована от позицията на Ватикана по спора сред РПЦ и Константинопол. Евентуално посещаване на Папа Франциск в Москва надали щеше да помогне за решаването на този проблем, само че без подозрение щеше да сътвори нови. Вестник " Росийская газета " отбелязва, че по време на срещата сред Путин и папата са били разисквани проблеми на интернационалната политика. Особено внимание двамата водачи са обърнали на обстановката в Сирия, Украйна и Венецуела. " Позициите на Русия и Ватикана съответстват във връзка с отбраната на обичайните полезности и развиването на междурелигиозен и междуцивилизационен разговор ", означи съветският президент.

След папата Путин се срещна и с италианските водачи. Италия по традиция се счита за една от най-лоялните към Русия страни, а настоящето държавно управление на Движение " Пет звезди " и партията " Лига " се счита за изключително добре настроено, отбелязва в. " Комерсант ". Днешна Италия е една от дребното страни в Европа, чието държавно управление, или най-малко вицепремиерът Матео Салвини, споделя концепцията на Путин за краха на либерализма, изразена в изявление за в. " Файненшъл таймс ".

Въпреки това изразяваните от съветски политолози и медии очаквания, че държавното управление в Рим ще помогне за анулацията на европейските наказания против Русия, не се сбъднаха. Преди две седмици, когато се решаваше въпросът за удължаването им, Италия гласоподава със " за ", както и останалите 27 страни от Европейски Съюз, припомня " Комерсант ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР