Руският президент Владимир Путин отново закъсня за срещата с папа

...
Руският президент Владимир Путин отново закъсня за срещата с папа
Коментари Харесай

Руска медия: Не се оправдаха надеждите за падането на санкциите след визитата на Путин в Рим

Руският президент Владимир Путин още веднъж закъсня за срещата с папа Франциск и не го предложения да посети Русия, написа в. "Независимая газета ".

Путин закъсня за предходните си две срещи със Светия отец и реши да не изневерява на традицията, като се забави с 40 минути. Разкри се и основната конспирация на деня, вълнуваща съветската общност - дали съветският президент ще предложения духовния водач на католиците на празника в чест на Победата във Втората международна война, който ще се състои в Москва следващата година. Въпреки че и Руската православна черква (РПЦ), и съветската католическа архиепархия заявяваха, че сходна покана е невъзможна заради комплицираните връзки сред двете църкви, в обществени медии се твърдеше, че тематиката за вероятно посещаване на папа Франциск ще бъде повдигната.

Съобщение за сходна покана обаче не беше направено, акцентира "Независимая газета ".
Доколкото можеше да се дефинира, слуховете за вероятно посещаване на папата в Москва не бяха просто клюки, написа в. "Московский комсомолец ". Причината за смяната на проектите е явна - прекомерно висок риск за недокрай сигурна облага. Даже срещата сред патриарх Кирил и папата в Хавана, извършена на неутрална територия, провокира меко казано разнообразни реакции в православната общественост. След това някои изключително буйни радикали оповестиха патриарх Кирил за лъжепастир и разколник, който следва инструкциите на предтечата на Антихриста - Папата. Но срещата в Хавана имаше най-малко политически смисъл: на Запад тя беше възприета - и не без учредения - като контакт на представител на западния свят с делегат на стремящата се да излезе от интернационалната изолираност Русия.

В момента обаче Кремъл няма особена потребност от медиатори. Путин има директни контакти и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, и с други авторитетни фигури. А съветската патриаршия е явно разочарована от позицията на Ватикана по спора сред РПЦ и Константинопол. Евентуално посещаване на папа Франциск в Москва надали щеше да помогне за решаването на този проблем, само че без подозрение щеше да сътвори нови. Вестник "Росийская газета " отбелязва, че по време на срещата сред Путин и папата са били разисквани проблеми на интернационалната политика. Особено внимание двамата водачи са обърнали на обстановката в Сирия, Украйна и Венецуела. "Позициите на Русия и Ватикана съответстват във връзка с отбраната на обичайните полезности и развиването на междурелигиозен и междуцивилизационен разговор ", означи съветският президент.

След папата Путин се срещна и с италианските водачи. Италия по традиция се счита за една от най-лоялните към Русия страни, а настоящето държавно управление на Движение "Пет звезди " и партията "Лига " се счита за изключително добре настроено, отбелязва в. "Комерсант ". Днешна Италия е една от дребното страни в Европа, чието държавно управление, или най-малко вицепремиерът Матео Салвини, споделя концепцията на Путин за краха на либерализма, изразена в изявление за в. "Файненшъл таймс ".

Въпреки това изразяваните от съветски политолози и медии очаквания, че държавното управление в Рим ще помогне за анулацията на европейските наказания против Русия, не се сбъднаха. Преди две седмици, когато се решаваше въпросът за удължаването им, Италия гласоподава със "за ", както и останалите 27 страни от Европейски Съюз, припомня "Комерсант ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР