Руският президент Владимир Путин отмени свой указ от 2012 г.

...
Руският президент Владимир Путин отмени свой указ от 2012 г.
Коментари Харесай

Путин анулира указ за молдовския суверенитет в Приднестровието, Кишинев се готви за няколко кремълски сценария за дестабилизация

Руският президент Владимир Путин анулира собствен декрет от 2012 година за външнополитическия курс на Русия, който предполагаше, че страната ще развива по-тесни връзки с Европейски Съюз и Съединени американски щати и ще зачита суверенитета и териториалната целокупност на всички страни. В новия документ се показва, че указът е подписан за „ обезпечаване на националните ползи на Русия по отношение на дълбоките промени, настъпващи в интернационалните връзки “. Той влезе в действие от 21-ви февруари. По-специално, указът отпреди 11 години планува Русия да продължи интензивно да търси способи за разрешаване на спора в Приднестровието при ценене на суверенитета, териториалната целокупност и безпристрастен статут на Молдова.

В допълнение, документът имаше поредно използване на Договора за понижаване на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати, прочут също като Нов СТАРТ. Путин разгласи във вторник, че Русия приключва присъединяване си в контракта. В документа също по този начин се декларира, че Русия " твърдо ще отстоява главните правила на Хартата на Организация на обединените нации, която изисква насърчаване на другарски връзки сред страните, учредени на тъждество, ценене на техния суверенитет и териториална целокупност ".

Документът предвиждаше развиване на връзките с НАТО и Европейския съюз. Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова съобщи, че е взело под внимание решението на Путин, оповестяват международните организации. От Молдова чакат в детайли наличието на новата идея незабавно, щом бъде оповестена. Страната, както и преди, се застъпва за спокойно споразумяване на спора в Приднестровието и упорства за евакуиране на съветските войски от територията на републиката. Дорин Речан, министър-председател на Молдова, акцентира, че държавното управление му е наясно с няколко евентуални сюжета за дестабилизация на Молдова, проведени от Кремъл.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР