Руският президент Владимир Путин обяви пред чеченския лидер Рамзан Кадиров,

...
Руският президент Владимир Путин обяви пред чеченския лидер Рамзан Кадиров,
Коментари Харесай

Путин и Кадиров в спор за най-красивата джамия

Руският президент Владимир Путин разгласи пред чеченския водач Рамзан Кадиров , че най-красивата джамия в света се намира в Санкт Петербург, заяви организация ТАСС.

Малко преди този момент Рамзан Кадиров обясняваше на съветския си сътрудник по какъв начин неотдавна откритата джамия в чеченския град Шали , наречена " Гордостта на мюсюлманите " , е освен най-красивата в света, само че и най-голямата в Европа .

После, чувайки мнението на съветския президент за най-красивия мюсюлмански молитвен дом в Петербург, Кадиров отстъпи, казвайки, че " с държавен глава не се спори ".
 Кадиров предлага да кръстят новата съветска крилата ракета -
Кадиров предлага да кръстят новата съветска крилата ракета - " Палмира "

По-рано Путин предложи пред Федералното заседание, руснаците да изберат име за новите стратегически оръжия

След това Кадиров благодари на Путин за поддръжката за построяването на джамията, както от свое име, по този начин и от името на десетки мюсюлмански учени, мюфтии.

" Те ме помолиха да ви предам тяхната огромна благодарност за това, което вършиме в поддръжка на ислямския свят " - акцентира Кадиров.

Припомняме, че джамията на името на пророка Мохамед " Гордостта на мюсюлманите " бе открита публично на 23 август . Тя е ситуирана на територия с повърхност над пет хектара, близо до архитектурния комплекс " Шали-Сити ", на 30 км от Грозни. От четирите й страни се извисяват минарета с височина 63 метра , куполът на джамията е висок 43 метра .

Молитвеният храм е издигнат със средства от фонда на името на първия президент на Чеченската република Ахмад-Хаджи Кадиров . Сградата хармонично се вписва в архитектурата на града. Облицована е със снежнобял мрамор, особено докаран от гръцкия остров Тасос . Материалът се отличава със характерна светлоотразителна дарба, осигуряваща търпима температура и при доста огромни горещини.
 Чечения единствена в света победила тероризма, разгласи Кадиров
Чечения единствена в света победила тероризма, разгласи Кадиров

Лидерът на кавказката съветска република

Джамията в Санкт Петербург е строена в интервала 1910 година - 1913 година Неин проектант е Николай Василиев , като средствата за градежа са предоставени от емира на Бухара Сеид-Абдул-Ахад-хан . За модел Василиев употребява гробницата на Тамерлан , като го приспособява към изискванията в Петербург - удължава купола и прави специфични реконструкции на покрива - повода е, че обичайният за джамията покрив при санктпетербургските зими не би могъл да издържи на натиска на снежната шапка. В същото време флоралните орнаменти на двете фасади и минаретата повтарят най-хубавите мостри на бухарската архитектурна школа, въпреки и да са правени напълно в Санкт Петербург.

Джамията е тържествено открита по време на честването на 300-годишнината на династията Романови . От 1940 година до 1956 година джамията служи за склад за медикаменти, само че по-късно още веднъж е върната на вярващите мюсюлмани. Тя е триетажна - на първия етаж се молят мъжете, на втория - дамите, а на третия има медресе.

Немюсюлманите могат да прегледат джамията единствено по време на особено проведени туристически обиколки .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР