Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение, след като 20

...
Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение, след като 20
Коментари Харесай

Путин обяви извънредно положение заради разлив на петрол в Арктическия кръг

Руският президент Владимир Путин разгласи изключително състояние, откакто 20 000 тона дизелово гориво изтекоха в река в Арктическия кръг, оповестява BBC.
Разливът се e случил, когато контейнер за гориво в електроцентрала покрай сибирския град Норилск се срутил предишния петък.
Президентът Путин е гневен, откакто схваща, че чиновници са научили за случая едвам два дни по-късно. Заводът е благосъстоятелност на дъщерно сдружение на " Норилск никел ", което е водещ в света производител на никел и паладий.
" Защо държавните организации схванаха за това два дни след случката. Трябва ли да научаваме за изключителни обстановки от обществените медии ", обръща се ядосаният Путин към шефа на дъщерното сдружение Сергей Липин.
Губернаторът на района Александър Ус по-рано изясни на Путин, че е схванал за разлива с нефт в неделя, откакто в обществените медии се появява тревожна информация. Замърсени си 350 кв. км, оповестяват държавните медии. Путин разпореди следствие на произшествието и от този момент управител в електроцентралата е арестуван. " Норилск никел " съобщи, че случаят е докладван по " своевременен и верен " метод.
Катастрофата става, когато стълбовете, поддържащи контейнер за гориво в електроцентрала, стартират да потъват. Изтичащото гориво се е отдалечило на към 12 км от мястото на произшествието, оцветявайки дълги сектори от река Амбарная в алено.
Извънредното състояние значи, че в региона ще бъдат изпратени спомагателни сили, с цел да подкрепят интервенцията по разчистване. Смята се, че случаят е вторият максимален в актуалната съветска история , съобщи специалистът от Световния фонд за дивата природа Алексей Книжников пред AFP.
Инцидентът провокира сериозна реакция от екологични групи, които споделят, че мащабът на разлива и географията на реката значат, че ще бъде доста мъчно да се почисти.
" Грийнпийс " го съпоставя с злополуката от 1989 година на " Ексон Валдес " в Аляска.
Олег Митвол, някогашен заместник-ръководител на съветската екологична работа " Росприроднадзор ", съобщи, че " в никакъв случай не е имало сходен случай в арктическата зона ". Той разяснява, че почистването може да коства към 100 милиарда рубли (1,5 милиарда долара) и да отнеме сред пет и 10 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР