Руският президент Владимир Путин обяви готовността на страната да не

...
Руският президент Владимир Путин обяви готовността на страната да не
Коментари Харесай

Путин: Русия е готова да се откаже от разполагането на ракети 9M729 в ​​европейската част

Руският президент Владимир Путин разгласи готовността на страната да не разполага ракети 9M729 в ​​европейската част на Русия, които във Вашингтон бяха наречени нарушаващи Договора за очистване на ракетите със междинен и по-малък обхват. Но това е допустимо единствено при изискване на взаимни стъпки от страните от НАТО, предизвести съветският държавен глава.

" Оставайки ангажирана с поредна позиция за цялостното сходство на ракетата 9M729 с условията на настоящия преди този момент Договор за нуклеарните сили със междинен обхват, Руската федерация все пак е подготвена в духа на благосклонност да продължи да се въздържа от разполагане на ракети 9M729 в ​​европейската част на страната, само че единствено при изискване на взаимни стъпки от страна на страните от НАТО, изключващи разполагането в Европа на оръжия, неразрешени по-рано по Договора за ликвидирането на ракетите със междинен обхват ", посочи Путин.

Руският президент също по този начин предложи да се прегледат " съответни разновидности за ограничения за взаимна инспекция, с цел да се отстранен съществуващите опасения ".

" По-конкретно бихме могли да приказваме за ограничения за инспекция по отношние на комплексите Aegis Ashore с пускови установки Mk 41 в базите на Съединени американски щати и НАТО в Европа, а също и ракети 9M729 в ​​обекти на съветските въоръжени сили в Калининградска област ", посочи Путин.

Той удостовери, че Русия се ангажира с мораториум върху разполагането на наземни ракети със междинен и дребен обхват до тогава, докато ракети " американско произвеждане " не се появят в един или различен район. Той към момента счита апела към НАТО да разгласи сходен контрамораториум за настоящ.

" Потвърждаваме придържането си към по-рано оповестения мораториум от Руската федерация за разполагане на наземни ракети със междинен и дребен обхват, до момента в който ракетните оръжия от сходни класове американско произвеждане не се появят в съответните райони. Също по този начин считаме, че апелът ни към страните от НАТО да прегледат опцията за оповестяване на контрамораториум не е изгубил своята новост ", акцентира още Владимир Путин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР