Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще продължи да

...
Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва ще продължи да
Коментари Харесай

Путин: Русия ще продължи да модернизира ядрения арсенал, за да се справя със заплахите

Руският президент Владимир Путин разгласи, че Москва ще продължи да модернизира нуклеарния си боеприпас в светлината на актуалната световна обстановка и съществуващите закани.

" Имайки поради актуалните военни и политически опасности, ние ще надграждаме нашите стратегически нуклеарни сили и последователно ще укрепваме всичките си съставни елементи. [...] Русия ще продължи да поддържа своя нуклеарен боен капацитет на равнище нужна достатъчност ", Путин споделих.

Путин съобщи, че макар изменящия се темперамент на заканите, нуклеарната триада остава главният поръчител за сигурността на страната. Той уточни разширението на военното наличие на НАТО наоколо до съветските граници като едно от главните провокации, пред които Москва е изправена сега. Президентът осъди отхвърли на НАТО да понижи военната си интензивност на фона на пандемията от ковид, макар че Русия направи сходно искане по-рано.

Президентът продължи да приветства напредъка, реализиран от страната в създаването на стратегически оръжия през последните години. Той означи, че доста от тези въоръжения нямат еквиваленти в света и евентуално ще останат неповторими за години напред.

" Както споделих, за първи път в историята страната ни не догонва някого, а пионерски модели, които изпреварват години и даже десетилетия пред задграничната конкуренция. Някои просто нямат конкуренция и евентуално няма да имат който и да е за дълго време ", сподели той.

Путин акцентира, че Русия не възнамерява да взе участие в " изтощителна " конкуренция във въоръжаването, като добави, че просто няма потребност да го прави. Той засегна и въпроса за новия СТАРТ, който би трябвало да изтече през февруари 2020 година, отбелязвайки, че бъдещето на решаващия контракт за нуклеарно оръжие със Съединени американски щати остава неразбираемо.

" Този документ обезпечава нужното равнище на бистрота на арсеналите, стратегическите нуклеарни оръжия и лимитира неконтролираната конкуренция ", съобщи президентът.

След като договарянията за удължение на Новия СТАРТ за нескончаем интервал приключиха в задънена улица, Москва и Вашингтон започнаха договаряния за реализиране на краткотрайно едногодишно удължение на съглашението за надзор на оръжията. Тези договаряния обаче до момента също не дадоха плод.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР