Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно

...
Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно
Коментари Харесай

Военнопрестъпникът Путин обяви, че за руския газ трябва да се плаща в рубли през руски банки

Руският президент Владимир Путин разгласи, че е подписал указ, според който задграничните купувачи на съветски газ би трябвало от на следващия ден да заплащат в рубли, а в случай че не го създадат, договорите им ще бъдат прекъснати, съобщи Ройтерс.

" За да купуват съветски природен газ, те би трябвало да открият сметка в рубли в съветска банка. И от тези сметки би трябвало да бъдат правени заплащанията за доставките на газ още от на следващия ден ", съобщи Путин.

" Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произлизащи от него последствия. Никой не ни дава нищо гратис, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противоположен случай съществуващите контракти ще бъдат прекъснати ", уточни още съветският президент.

По силата на декрета на Путин купувачите на съветски газ би трябвало да трансферират непозната валута в специфична К сметка в съветска банка, а банката след това да купи рубли, прецизира Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка вид К.

" Газпромбанк " ще играе ролята на медиатор. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, с цел да трансферира рубли към друга специфична К сметка, се споделя в декрета. След това " Газпромбанк " ще преведе средства в рубли от вид K сметка на задграничния покупател на газ към сметките на " Газпром " в рубли. " Газпромбанк " може да открие такива сметки без наличието на представител на задграничен покупател.

Германия и Франция побързаха да отхвърлят условията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите контракти, заяви още Ройтерс.
Според немския министър на стопанската система Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за " изнудване ". По думите на Хабек Германия е подготвена за всички сюжети, в това число и прекъсването на съветски газ за Европа.

В резултат на декрета на Путин цената на газа в Европа скочи до 1450 $ за 1000 куб. м., сочат данни от късната следобедна търговия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР