Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонни разговори с европейски

...
Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонни разговори с европейски
Коментари Харесай

Путин заяви на ЕС да не се бърка в Беларус

Руският президент Владимир Путин разиска в телефонни диалози с европейски водачи обстановката в Беларус. На всички тях Путин е декларирал, че натискът върху управлението на Беларус е недопустим.

Путин беседва с немския канцлер Ангела Меркел, като съгласно известие на пресслужбата на Кремъл във вторник, 18 август, диалогът се е провел по самодейност на Берлин.

Ситуацията в Беларус след президентските избори е обширно разисквана, се споделя в известието. " Руската страна акцентира на неприемливостта на всевъзможни външни опити за интервенция във вътрешните работи на републиката, водещи до по-нататъшно ескалиране на рецесията. " " Изразена бе вярата за бързо нормализиране на обстановката ", добави Кремъл.

По самодейност на френската страна Владимир Путин беседва и с президента на Франция Еманюел Макрон.

По време на разискването на влошената обстановка в Беларус, Владимир Путин акцентира недопустимостта на интервенция във вътрешните работи на републиката и оказването на напън върху беларуското управление. И двете страни показаха интерес за скорошно споразумяване на зародилите проблеми, се споделя в известието на Кремъл.

Разговорът на двамата президенти е траял със изчерпателен продан на отзиви за либийската рецесия. Било е контрактувано контактите сред двете страни да продължат на разнообразни равнища.

Владимир Путин разиска протичащото се в Беларус и с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" В навечерието на срещата на върха на Европейски Съюз беше разисквано протичащото се в Беларус, " се споделя в известието на Кремъл. " Руската страна изрази угриженост по отношение на опитите на редица страни да окажат напън върху управлението на републиката и по всевъзможен вероятен метод да дестабилизират вътрешнополитическата обстановка. "

" Изявен е интерес да се предотврати конфронтационен сюжет за развиването на събитията ", добави Кремъл.

Европейски Съюз подготвен да посредничи сред властта и опозицията

В сряда, 19 август, Европейският съвет ще заседава изключително с видеоконференция, с цел да разиска събитията в Беларус. Европейски Съюз съобщи по-рано, че не признава тази победа, а болшинството в Европейския парламент прикани за нови избори.

Някои страни членки на Европейски Съюз се оповестиха за производство на нови президентски и парламентарни избори в Беларус и приканиха Европейски Съюз да вкара наказания против чиновниците, виновни за изборни измами и практикуване на мощ против протестиращи.

Говорител на дипломатическата работа на Европейски Съюз съобщи през днешния ден, че продължава работата по правенето на лист за налагане на наказания на виновните за насилието от последните дни в страната и за опорочаването на изборите. Засега не може да се каже по кое време описът ще бъде подготвен и препоръчан за гласоподаване от Съвета на Европейски Съюз, означи представителят. Той добави, че Европейски Съюз има подготвеност да посредничи сред властта и опозицията в Беларус за постигането на политическо решение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен следи деликатно ситуацията в страната и поддържа протестиращите, добави представител на комисията.

Литовският парламент одобри през днешния ден резолюция за обстановката в Беларус и се разгласи, за изпращане в Минск на посредническа задача на Европейския съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР