Руският президент Владимир Путин навърши 70-годишния си юбилей в петък.

...
Руският президент Владимир Путин навърши 70-годишния си юбилей в петък.
Коментари Харесай

Вечният цугцванг. Какво става с доверието към Путин навръх 70-ия му рожден ден

Руският президент Владимир Путин навърши 70-годишния си празник в петък. През огромна част от ръководството си той се радваше на необятна поддръжка от руснаци. Според наблюдаващи обаче тя стартира да спада.

Руският президент Владимир Путин означи своя 70-и рожден ден на 7 октомври. Юбилеят идва в миг, когато властническият водач е изправен пред някои от най-тежките провокации от повече от две десетилетия на власт.

Въпреки безкомпромисното смазване на опозицията и прогонването на дейни опозиционни фигури от страната има признаци, че дългогодишният висок рейтинг на публично утвърждение към Путин стартира да спада.
Войната пристигна в Русия. Лев Гудков
Това съгласно социолога Лев Гудков от самостоятелната социологическа организация Левада се дължи на военната готовност, оповестена от Путин на 21 септември.

„ Ситуацията, доколкото мога да преценява, се е трансформирала радикално “, сподели той за Радио Свободна Европа.

„ Мобилизацията визира всички. Обявяването ѝ напълно промени обстановката - войната пристигна в Русия ".

До частична готовност в Русия се стигна, откакто съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари, срещна ненадейно мощна опозиция от украинските сили, които започнаха бърза и сполучлива контраатака в региона на Харков при започване на септември. Тогава съветските сили бяха принудени да правят отстъпка, а Путин разгласи готовност, откакто месеци наред отхвърляше, че би го направил.

Войната провокира остра реакция и от страна на Запада, който наложи поредност от наказания против Русия и даде оръжие на стойност милиарди долари на Украйна. Швеция и Финландия публично аплайваха да се причислят към НАТО, а Русия беше изолирана от огромна част от интернационалната общественост.

„ Путин е в „ цугцванг “ (Zugzwang) от 24 февруари “. Това сподели някогашният народен представител от Държавната дума и опозиционен политик Дмитрий Гудков пред Радио Свободна Европа.

„ Вечният цугцванг – т.е. позиция в шаха, при която всеки ход, който може да бъде изработен, единствено води до утежняване на обстановката. “
Тактиката на Путин през годините
Владимир Путин оглавява съветското държавно управление през 1999 година след къс мандат отпред на Федералната работа за сигурност (ФСБ), а на 31 декември същата година е назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността президент след оставката на Борис Елцин.

Оттогава той на процедура ръководи Русия или от позицията на президент, или на министър-председател. В ранните години на ръководството си той употребява мощните държавни пропагандни машини, построени по време на Съветския съюз, с цел да предизвиква полезностите на мощно, централизирано държавно управление и „ диктатурата на закона “.

В същото време той демонизира безредното десетилетие на 90-те, когато демокрацията, свободата на медиите и самоопределението стартират да се трансформират в основни думи в страните от някогашния социалистически блок.

През последните години обаче Путин „ създаде нов сюжет, който употребява съветската изключителност, национализма, културния консерватизъм и рецензиите към Съединените щати като дестабилизиращ фактор в интернационалната система в опит да активизира на политическа поддръжка “.

Това написа професорът по политика от университета Корнел Валери Бънс в разбор от 2017 година, озаглавен „ Перспективите за цветна гражданска война в Русия “. Подобна тактичност „ разедини съветската съпротива, като я принуди да избира сред това да бъде родолюбец или изменник “.

От 2012 година насам Кремъл употребява поредност от все по-строги закони за „ задгранични сътрудници “, с които на процедура дефинира всички политически дисиденти като предатели. Емоционално натовареният термин от епохата на Сталин се трансформира в разграничителна линия за обществото, макар напъните на някои либерали да го трансфорат в почетен знак.

Политическите дисиденти в Русия могат да чакат, в случай че не затвор, то най-малко пренебрежение и наказание от съседи, родственици, сътрудници и работодатели, както и тормоз от бранители на Кремъл.

В интервала преди войната държавното управление на Путин разруши всички форми на проведена политическа съпротива. Опозиционният водач Алексей Навални беше хвърлен в пандиза, откакто стана обект на съвсем съдбовно отравяне през август 2020 година По-късно същата година на Белингкат, Шпигел и Си Ен Ен, откри, че всички взели участие в отравянето или подготовката му са чиновници на ФСБ – съветските секрети служби, наследили Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Фондацията за битка с корупцията на Навални и неговата мрежа от районни офиси бяха оповестени за „ екстремистки “ и по-късно бяха затворени. Много от най-активните му поддръжници избягаха от страната под опасността от наказателно гонене.

Други самостоятелни публични организации, които преди този момент са служили като място за противоречие или опозиционни мрежи, като общността за човешки права Мемориал, станаха цел на Кремъл по сходен метод и принадлежността към тях беше приравнена с изменничество.

Всичко това способства за съвсем безпрепятственото разпространение в страната на тезите на Путин за войната в Украйна.
Спада ли утвърждението
Според някои наблюдаващи информацията за военни закононарушения от съветски военни в Украйна са оставили съветското общество равнодушно.

„ Как реагира съветското общество? Не е реагирало. Или съвсем по никакъв начин “, написа ученият и член на естонския парламент Михаил Лотман в есе за съветската работа на Радио Свободна Европа. „ Без отвращение, без всеобщи митинги “, прибавя той.

„ Престъпната война на Русия в Украйна извади на напред във времето такива характерности на съветското общество, в каквито даже най-известните русофоби не са го упреквали “, споделя още Лотман.

Социологията също демонстрира, че поддръжката за Путин не спада през по-голямата част от годината. „ След началото на войната в Украйна всички индикатори [на одобрение] се покачиха “, споделя социологът от Левада Лев Гудков. „ Хората се почувстваха уверени, изпитаха възприятие на горделивост от демонстрацията на мощ и военна мощност “, споделя още той.

Левада записва рейтинг на утвърждение на Путин от над 80% през по-голямата част от 2022 година През август цифрата доближава 83%. През септември обаче, когато Украйна към този момент е почнала ефикасна контраатака, утвърждението за Путин пада до 77% за пръв път от доста време.

Тогава съветските жители, които утвърждават Путин, към момента са повече, в сравнение с през месеците директно преди нахлуването в Украйна, само че военните неуспехи и по-специално мобилизацията оказват въздействие, акцентира Гудков.

„ Смятам, че след мобилизацията обстановката ще се промени бързо “, споделя той.
Промяната за един елементарен руснак
Едно от лицата на тези процеси, които могат да се следят в съветското общество от началото на годината, е ​ Тимур Сайфулмулюков. Той е 35-годишен женен инженер по пожарна сигурност в сибирския град Томск. Преди 24 февруари той е изрично аполитичен, дотолкоз, че новината за началото на нашествието даже не стига до него до идващия ден. Когато научава за това, реакцията му не е отвращение, а „ някакъв тип незаинтересованост “.
Чувстваш се некадърен да направиш нещо.Тимур Сайфулмулюков
„ Чувство на безизходност “, споделя той в изявление за " Сибирски реалии ".

„ Чувстваш се некадърен да направиш нещо. Не чувстваш личната си роля във всичко това. Чух за тези, които не бяха съгласни с режима на Путин. И чух, че са заведени наказателни каузи против тях и са били вкарани в пандиза. Това предизвика две неща – от една страна, мислиш, че нищо не може да се направи, само че от друга мислиш, че нещо би трябвало да се направи ".

През цялото лято Сайфулмулюков остава въздържан и безмълвен. До 24 септември, когато след известието на Путин за готовност той марширува доникъде на основна улица в Томск и блокира придвижването, до момента в който държи ръчно направен знак с антивоенни лозунги. Задържан е след към две минути и по-късно е упрекнат в нарушаване на пътното вижение и в „ дискредитиране на въоръжените сили “.

Сайфулмулюков споделя, че брачната половинка му не поддържа решението му да стачкува.

„ За нея е психически мъчно “, сподели той. „ Преди това обсъдихме нашата персонална отговорност за протичащото се у нас и стигнахме до разнообразни заключения. Чувствам тази отговорност, само че тя... Добре, тя усеща някаква, само че счита, че нищо не би трябвало да се прави. Нямаме способи да влияем и няма смисъл да рискуваме живота си “.
Възражда ли се опозицията
Руският политолог Владимир Гелман, който преподава съветска политика в университета в Хелзинки във Финландия, споделя в изявление за " Медуза ", че самостоятелните дейности не са задоволителни за основаването на дейни митинги.

„ Протестите изискват съгласуваност и съдействие сред разнообразни хора. И обстановката в това отношение [в Русия] е неприятна “, споделя той.

По думите на специалиста локалните митинги могат да бъдат проведени с престижа на лица, известни в общността, и посредством потребление на локални мрежи за шерване на информация. „ Но капацитетът на тези митинги не надвишава единични случаи “, прибавя Гелман.

„ Потенциалът за съгласуваност беше внезапно стеснен даже преди февруари 2022 година “, споделя той. „ Властите схванаха заканите, които произтичат от всевъзможни проведени структури и се пробваха да ги отслабят по всевъзможен вероятен метод. И съумяха. ”

Тази обстановка също наподобява се трансформира. На 4 октомври основните сътрудници на Навални оповестиха, че възобновяват работата на мрежата му в Русия във формата на нещо като под земята координационен център за опълчване против Путин и войната. Каналът в Телеграм " Сирена " заяви, че екипът на Навални е взел решението поради „ отслабването на позицията на режима на Путин след седем месеца война и готовност “.

Също по този начин по думите на Лев Гудков проучванията на Левада център демонстрират, че все по-голям брой руснаци, които са останали в Русия, имат достъп до информация от източници, които не се управляват от Кремъл - като канали в Телеграм, да вземем за пример, и умишлено се стремят да заобиколят държавната цензура.

Гудков споделя, че процентът на хората, употребяващи „ различни канали “, се е повишил от 7-8% единствено преди няколко месеца до 22% в този момент.

Опозиционният политик Дмитрий Гудков също счита, че обстановката наподобява друга по отношение на „ еуфорията “ от завладяването на украинския Крим от Путин през 2014 година

„ Когато гледах жалките физиономии на бюрократите и депутатите, които се събраха в Кремълския замък на конгресите по покана на Путин, не видях никаква наслада там “, споделя той пред Радио Свободна Европа. Става дума за речта на Путин от 30 септември, която имаше за цел да формализира интернационално непризнатата анексия на четири отчасти окупирани украински области.

Рано е, сподели Гудков, да се приказва за „ ерес в елитите “, само че системата на Путин се „ клати “.

„ Разцепление сигурно ще се случи “, добави той, „ тъй като в този момент към този момент виждаме образуването на конкуриращи се центрове на власт “. Засега обаче „ всичко към момента се върти към Путин “, споделя Гудков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР