Руският президент Владимир Путин каза днес, че жителите на контролираните

...
Руският президент Владимир Путин каза днес, че жителите на контролираните
Коментари Харесай

Путин се опасява от втора Сребреница в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин сподели през днешния ден, че жителите на следените от сепаратистите региони в Източна Украйна може да станат цел за държавните сили, в случай че Киев получи цялостен надзор над границата сред тях и Русия, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Говорейки ден след първата си персонална среща с украинския президент Володимир Зеленски, Путин подсети за клането в Сребреница през 1995 година по време на Босненската война. Според него всяко предаване на контрола на украинците би трябвало да бъде предхождано от прошка за жителите на Донецк и Луганск.

" Законът за амнистията към момента не е признат (от Народното събрание в Киев). Украинската страна упорства: дайте ни опция да затворим границата с наши войски. Но аз мога да си показва какво би се случило по-късно ", сподели Путин, говорейки пред съветския Съвет за правата на индивида.

" Ще има нова Сребреница, толкоз е просто ", добави той, напомняйки за нещастието на босненския град, където локалните сърби избиха над 8000 мюсюлмани - най-масовото кръвопролитие в Европа след Втората международна война.

" Та нали ние видяхме, по какъв начин президентът Зеленски водеше полемика с националистите. Вижда се кой там е по-силен. И какво ще се случи там? И кой ще управлява тези националисти, когато те влязат на тези територии без гаранции за (безопасността) на хората? ", запита риторично съветският президент, представен от ТАСС.

Путин означи, че през вчерашния ден в Париж дълго време е обсъждал с украинския президент заплахата от гонене на хората, живеещи в Луганска и Донецка област.

Междувременно сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че са подготвени за замяна на пандизчии с Киев, съобщи Асошиейтед прес.

Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния развой и всяка страна да върне на другата всички пандизчии. След диалозите им в Париж украинският президент сподели пред публицисти, че 72-ма украински пандизчии може да са си вкъщи до края на годината.

Представители на сепаратистите обявиха през днешния ден, че са подготвени да разменят 53-ма украинци за 88 бунтовници до края на годината.

Предишната забележителна замяна на пандизчии сред сепаратистките бунтовници и украинските сили се състоя през декември 2017 година Тогава Киев замени 233-ма бунтовници за 73-ма украинци, напомня АП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР