Руският президент Владимир Путин изрази желанието си да бъдат задействани

...
Руският президент Владимир Путин изрази желанието си да бъдат задействани
Коментари Харесай

Путин поиска по-тясна интеграция с Беларус

Руският президент Владимир Путин изрази желанието си да бъдат задействани замразените проекти за по-голяма интеграция с Беларус след провелите се в неделя избори за нов държавен глава, съобщи „ Ройтерс “.

Той насочи предлагането си на фона на отхвърлянето на формалните резултати от страна на опозицията и означи, че би трябвало да стартират договаряния за кротичък преход на властта. Путин упорства за по-тесни връзки сред двете страни – нещо, което до момента президентът Александър Лукашенко отхвърляше, обвинявайки Русия, че желае да погълне страната му. Освен това предходната седмица той съобщи, че връзките им са лишили Беларус от 700 млн. $, откакто не съумели да реализира единодушие за доставка на нефт по-рано тази година.

Беларус е основна директна страна за съветския петрол на Запад, а Москва от дълго време го преглежда като потребна буферна зона сред себе си и НАТО.

„ Надявам се, че вашата държавна активност ще улесни взаимноизгодни руско-белоруски връзки във всички сфери, ще задълбочи съдействието в границите на Съюзната страна и ще построи интеграционни процеси “, написа Путин в приветствената си депеша след преизбирането на Лукашенко за шести следващ мандат.

От неделя насам хиляди недоволни са на митинги в беларуската столица Минск, стигна се и до конфликти с полицията, а досега минимум 5 хиляди души са били задържани, измежду тях и бе и съперничката на Лукашенко, Светлана Тихановская, която отпътува за Литва дружно с мениджъра на акцията си, Мария Мороз, часове след оповестяването на резултатите от вота.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР