Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски

...
Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Путин и Зеленски договориха пълно прекратяване на огъня в Донбас този месец

Руският президент Владимир Путин и украинският му сътрудник Володимир Зеленски са съгласили на цялостно преустановяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 година

Това се схваща от съвместeн документ, признат при първата им двустранна среща в Париж. Разговорите им се състояха в деня на четиристранен разговор в " нормандски " формат в Париж дружно с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Първата от три точки, отнасяща се до преустановяване на огъня, включва и старания до края на годината да бъдат освободени и разменени арестуваните от двете страни в хода на спора на правилото " всички за всички ", с цялостен достъп на Червения кръст до арестуваните.

Втората точка е раздалечаване на силите на Киев и бойците в още три точки на контакт в Донбас до март 2020 година (преди месец и половина това се случи за пръв път в три точки в Източна Украйна). Минските съглашения (приети в същия четиристранен формат преди над четири години) би трябвало да се ползват и да се работи за одобряване на специфичния статут (възможност локално самоуправление) и изборите в Донбас, които да бъдат приети от Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Третата точка гласи, че четиримата би трябвало да се съберат - още веднъж в този формат - в идващите четири месеца, с цел да видят дали има резултат от решенията им. Трябва да се обсъдят и " политическите условия и тези, свързани със сигурността, за локални избори " в Донбас.

 Опозицията в Украйна свика протест в центъра на Киев, с цел да окаже напън върху Зеленски и да няма отстъпки пред Путин.
© Reuters

Опозицията в Украйна свика протест в центъра на Киев, с цел да окаже напън върху Зеленски и да няма отстъпки пред Путин.

Какво оповестиха водачите

На последвала конференция се загатна и единодушието прекратяването на огъня да се следи непрекъснато - 24 вместо досегашните 12 часа.

На конференцията Зеленски , който бе под напън от опозицията да не прави огромни отстъпки пред Путин, сподели, че е подчертал потребността да се върне " цялостният надзор " на Киев над Източна Украйна и да бъдат изтеглени оттова всички тежки оръжия. Той напомни позицията на Киев, че няма по какъв начин Украйна да бъде федерална страна - нещо, което Москва преди е упорствала да се промени в украинската конституция.

Този въпрос е значим и поради понятието " необикновен статут на Донбас ", който Путин желае да бъде записан в конституцията на Украйна. Зеленски до момента оферираше това да е единствено част от нов закон или да бъде удължен остарелият, който е в действие, само че на процедура не се ползва. Путин добави, че Москва държи говорещите съветски в Украйна да имат " равни права " с останалите.

 Путин и Зеленски договориха цялостно преустановяване на огъня в Донбас този месец
© Reuters

Макрон , който западни и съветски специалисти следиха деликатно поради смисъла на срещата за бъдещите му връзки с Путин, съобщи, че новата архитектура на европейската сигурност изисквада бъде решена украинската рецесия. По думите му сред Киев и Москва остават разликите за това по кое време да са изборите в Източна Украйна. Вотът, който е значимо изискване на Русия, е част от така наречен формула на Щайнмайер, която представители на Зеленски се ангажираха да бъде изпълнена на среща в Минск тази есен.

Зеленски към този момент е предупреждавал, че не би приел избори, преди Украйна да е поела изцяло контрола върху източната си граница.

Меркел съобщи, че е удовлетворена от диалозите и че при тях е показана " благосклонност " за решение на рецесията, въпреки че работата занапред следва.

Путин след срещата със Зеленски: Доволен съм

Срещата на Путин и Зеленски изненада някои публицисти. След над два часа и половина четиристранни диалози екипите на украинския президент и Кремъл оповестиха, че се чака конференция на четиримата водачи, откакто държавните глави на Русия и Украйна приключат.

Вместо това в средата на този диалог на четири очи бе обявено, че Меркел и Макрон още веднъж ще се причислят към тях. Това се случи след час, към 22:15 ч. българско време, а взаимното изказване бе над два часа и половина по-късно.

Путин назова диалога със Зеленски " градивен " малко след срещата и, запитан от публицисти за резултата от нея, сподели на британски: " Доволен съм. " И украинският президент удостовери това, като назова разговора с Путин " доста положителен ", само че добави, че има нерешени въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР