Руският президент Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл

...
Руският президент Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл
Коментари Харесай

Путин разговаря с Шарл Мишел и обвини Украйна, че е непоследователна в преговорите

Руският президент Владимир Путин и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел са провели 90-минутен телефонен диалог, заяви " Ройтерс ".

В него Мишел е призовал съветския водач да договаря персонално с президента на Украйна Володимир Зеленски. Путин е обяснил, че сходни директни диалози могат да се проведат единствено в случай че продължаващите договаряния сред двете страни доведат до съответни резултати. Руският президент е обвинил украинската страна, че е " непоследователна в договарянията " и не е подготвена да търси " взаимно допустими решения ".

От своя страна, ръководителят на Европейският съвет е декларирал, че войната, която Русия води, е неприемлива и е подчертал следствията от глобите, които Европейски Съюз наложи в отговор на съветската инвазия в Украйна.

In my call with president Putin today I reiterated is united in its condemnation of Alexey ’s detention and calls for his immediate release.

Russia must urgently proceed with full and transparent investigation into the assassination attempt on him.
— Charles Michel (@eucopresident)
Мишел също по този начин е призовал и за преустановяване на военните дейности във връзка идния Великденски празник, както и за безвредното извеждане на цивилни от обсадените градове, като Мариупол. Двамата са разискали и последните събития в Южен Кавказ и срещата сред водачите на Армения и Азербайджан на 6 април.

Телефонното позвъняване сред двамата водачи идва след визитата на Шарл Мишел в Киев по-рано тази седмица. В украинската столица Мишел съобщи, че би трябвало да бъде потърсена правдивост за хипотетичните военни закононарушения, осъществени от съветските военни сили. Става дума за жестокостите, осъществени от съветската войска, в градовете Бородянка и Буча.

Това е първият диалог на Путин с водач от Г-7 откакто бяха разкрити доказателства за зверствата на съветската войска в няколко украински града.

Междувременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия е предала основни документи на украинската страна, с цел да продължат мирните договаряния, и, че топката е в полето на Украйна. Президентът Зеленски обаче обори негово изявление, като разгласи, че не е получавал никакви документи от Русия. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР