Руският президент Владимир Путин и неговият беларуски колега Александър Лукашенко

...
Руският президент Владимир Путин и неговият беларуски колега Александър Лукашенко
Коментари Харесай

Протести в Беларус срещу сближаване с Русия

Руският президент Владимир Путин и неговият беларуски сътрудник Александър Лукашенко се срещнаха в Сочи в събота, с цел да обсъдят икономическите съглашения сред двете страни, съобщи " Евронюз ".

Срещата им обаче провокира митинги и конфликти с полицията в беларуската столица Минск, където над 1000 души се събраха, с цел да изразят гнева си против по-нататъшно доближаване.

Протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност и скандираха " Не на интеграция ".

Мнозина се притесняват от ново доближаване на Беларус с Русия.

Беларус сега е подвластен енергийно от Русия . Кремъл обаче неотдавна увеличи цените на силата и понижи дотациите за страната.

На Минск бе предложено да предприеме стъпки и за икономическо съдействие, в случай че желае да получи отстъпки.

По време на срещата сред двете страни Путин съобщи, че желае двете страни да продължат да се сближават обществено и стопански.
 Лукашенко отхвърля Беларус да стане част от Русия
Лукашенко отхвърля Беларус да стане част от Русия

Въпреки че договарят за конфедерация с общ парламент и обединен пазар

Президентът на Беларус Александър Лукашенко към този момент отхвърли концепцията страната му да стане част от Руската федерация.

Според наскоро появили се информации Минск и Москва водят договаряния за съставяне на конфедерация със взаимен парламент, както и обединен пазар. През 1996 година първата стъпка към това беше направена, когато беше основана Общността на Беларус и Русия, укрепена посредством основаването на Съюзната страна Русия и Беларус през 1999 година.

Belarus: Protesters rally against closer Russia ties as Putin and Lukashenko in Sochi via @dwnews https://t.co/D7eoYRd4ht #Belarus #Russia #politics #protests #demonstrations #opposition #borders #economy #regionalsecurity
— Chuck Dalldorf (@ChuckDalldorf) 7 декември 2019 година
Лукашенко акцентира, че каквото и да е съглашение с Русия би трябвало да се основава на правилото за тъждество на двете страни .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР