Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще

...
Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще
Коментари Харесай

Нетаняху отива в Москва, за да говори с Путин за плана на Тръмп за Близкия изток

Руският президент Владимир Путин и израелският министър председател Бенямин Нетаняху ще се срещнат в Москва. Нетаняху ще дойде в Москва на малко работно посещаване. Той има намерение да разиска с Путин детайлностите за по този начин наречената " договорка на века " - предлагането на САЩ за решение на спора сред Израел и Палестина, заяви БГНЕС, базирайки се на РИА Новости.
Във вторник във Вашингтон, в наличието на Нетаняху, президентът на САЩ Доналд Тръмп показа проект за решение на палестинско-израелския спор, който той назова " договорката на века ". Американската администрация работи върху проекта към три години.
Сделката на века признава Йерусалим за единната и неделима столица на Израел, отхвърля настояванията на палестинците за възобновяване на границите от 1967 година и връщането на палестинските бежанци и отваря опцията Израел да анексира палестинските територии на Западния бряг и да разшири своя суверенитет до долината на Йордания. В подмяна Израел ще спре да строи нови селища на палестинските земи.
Планът изисква основаването на демилитаризирана палестинска страна, лишена от надзор над нейните граници и въздушно пространство. По предложение на Тръмп границата ще бъде разширена и ще включва две области на израелско-египетската граница, което ще усили територията, следена от палестинците, с към 50%. Като бъдеща столица на Палестина проектът предлага предградието " Абу Дис " в източната част на Йерусалим, ситуирано зад зоната за сигурност.
Икономическата част от проекта на Тръмп планува отпущането на 50 милиарда $ на Палестина за десетилетие – сума, която ще бъде обезпечена най-вече на страни-спонсори от Персийския залив. Палестинците ще имат достъп до две израелски пристанища, ще могат да построят курорт на брега на Мъртво море и да се занимават със земеделие в долината на река Йордан. Предлага се статуквото във връзка с религиозните светилища в Стария град на Йерусалим да остане непроменено.
Палестинските управляващи отхвърлиха самодейността на Тръмп. Палестинският президент Махмуд Абас съобщи, че Палестина " не е за обмен " и че проектът на САЩ ще отиде в " кошчето за отпадък на историята ". Лидерът на " Хамас " Исмаил Хания също се опълчи на " договорката на века " и назова задачата ѝ да се отстрани националния план за Палестина. Палестинските управляващи приканват за митинги против " договорката на века " като цяло. По искане на Палестина Съветът на Лигата на арабските страни ще организира незабавна среща в събота (1 февруари), с цел да разиска " договорката на века ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР