Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха

...
Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха
Коментари Харесай

Владимир Путин и Ангела Меркел обсъдиха Украйна, Сирия, „Северен поток-2“ и иранския ядрен въпрос

Руският президент Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел организираха работна вечеря в събота вечер, на която бяха разисквани настоящи двустранни и районни въпроси. За да не се лимитират с времева рамка, водачите взеха решение да нарушат традицията и да излязат пред публицистите не след диалозите, а преди началото им, а по-късно да навлязат надълбоко в полемиката, която продължи три часа.

Tough talks, no agreements at Merkel, Putin meeting near Berlin https://t.co/WGjM9GFaXu

— Reuters Top News (@Reuters) August 18, 2018

Пред медиите Путин и Меркел обрисуваха тематиките на диалога – Украйна, „Северен поток-2“, иранския нуклеарен въпрос, Сирия. Детайлите бяха разисквани при закрити порти в замъка Мезеберг, съобщи ТАСС. Домакинята на срещата приказва за нуждата от „сверяване на часовниците“, приемайки съветския посетител.

Vladimir Putin had talks with Federal Chancellor of Germany Angela Merkel during his visit to Germany pic.twitter.com/xjw5169gdH

— President of Russia (@KremlinRussia_E) August 18, 2018

„ Мисля, че фактът, че по целият свят има доста съществени спорове, акцентира нуждата от намиране на решения “, сподели тя. „ Аз съм на мнение, че разногласието може да бъде решен единствено посредством договаряния “, добави Меркел, назовавайки срещата „ продължение на разговора, състоял се през май в Сочи “.

Канцлерът на Германия прикани за продължение на търсенето на решения по отношение на спора в Украйна.

„Споразуменията в Минск остават в основата, макар че би трябвало да заявим, че към момента няма устойчиво примирие“, сподели тя. „Надявам се, че преди началото на образователната година ще се направи още един опит за прогрес в развиването на силите“, обяви Меркел. „Ние ще обсъдим през днешния ден опцията за основаване на задача на Организация на обединените нации, която може да способства за помирение“, съобщи канцлерът, добавяйки, че Германия във всеки случай е подготвена да спомага в границите на „ нормандския формат“.

Putin & Merkel meet in Berlin to discuss Nord Stream 2 pipeline (WATCH LIVE)https://t.co/SQlWl0nf7Gpic.twitter.com/7Ye5Ygy7hJ

— RT (@RT_com) August 18, 2018

Путин означи, че Русия е подготвена да продължи да търси решения. „В подтекста на урегулирането на украинската рецесия, която, за жалост по никакъв начин не се придвижва, би трябвало да подчертаем неналичието на опция в реализацията на Минското съглашение, да отбележим нашата заинтригуваност към работата в границите на „ нормандския формат “ и контактната група, готовността да продължим да поддържаме специфичната задача на Организация на обединените нации, обвързвана с мониторинга. Надявам се, че ще успеем да продължим напред в тази посока“, добави президентът.

He’s here! Putin has arrived at Schloss Meseberg, for the first Merkel-Putin bilateral meeting since the annexation of the Crimean Peninsula in March of 2014. pic.twitter.com/MmU6iw0JUx

— dwnews (@dwnews) August 18, 2018

Говорейки за Украйна, Меркел загатна „Северен поток-2“. Според нея с осъществяването на този план Украйна би трябвало да резервира ролята си на страна, която транзитира съветския газ в Европа. Относно това Путин още веднъж увери Меркел, че „Северен поток-2“ не отхвърля опцията за пренос на газ през Украйна. В подтекста на „Северен поток“ нито Путин, нито Меркел загатнаха Съединените щати в речта си пред репортерите.

„Германия поддържа запазването на нуклеарната договорка, само че ние следим с безпокойствие дейностите на Иран в района – спора в Йемен, програмата за развиване на балистични ракети, обстановката в Сирия“, разяснява Меркел по отношение на иранското нуклеарно съглашение. Путин също означи нуждата от опазване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по иранската нуклеарна стратегия.

„Крайно значимо е да се резервира утвърденото от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации многостранно съглашение, ориентирано към подсилване на районната и световната сигурност и режима на нуклеарно неразпространение“, сподели той, имайки поради оповестеното през май тази година американско отдръпване от СВПД.

Планът, координиран с Иран и „шестте“ интернационалните медиатори (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция и Германия), планува анулация на глобите, наложени на Иран поради нуклеарната му стратегия, в подмяна на уговорката на Техеран да ограничи нуклеарните си действия и да ги сложи под интернационален надзор.

Путин и Меркел оповестиха, че ще обсъдят и сирийското съглашение. В тази връзка канцлерът на Германия означи, че военните дейности в Сирия са намалели, само че към момента съществува комплицирана филантропична обстановка. „Длъжни сме на първо място да избегнем достигането до филантропична катастрофа“, сподели тя. В същия дух се изрече и съветският президент.

„Важно е да се работи върху филантропичния съставен елемент на сирийския спор, като се има поради на първо място даването на филантропична помощ на сирийския народ и изключително в тези области, в които бежанците, които са в чужбина, могат да се завърнат“, сподели той. Според Путин за това е належащо да се помогне за възобновяване на водоснабдяването, канализацията, медицинските грижи. Той изрази убеденост, че всички са заинтригувани от това, в това число и Европа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР