Руският президент Владимир Путин говори през представители на обществеността в

...
Руският президент Владимир Путин говори през представители на обществеността в
Коментари Харесай

Путин: Русия не може да е парламентарна република

Руският президент Владимир Путин приказва през представители на обществеността в Липецк дали има опция за прекосяване на страната от президентска към парламентарна република. Въпросът бе от публиката и Путин отговори по този начин:

" В света такава форма на държавно ръководство е публикувана. И в доста страни, изключително в Европа, тя дейно се употребява, въпреки че има и президентски републики - Германия, да вземем за пример, е парламентарна, а Франция - президентска. Така е и по света. Индия, една от най-големите страни в света е парламентарна, а Съединени американски щати - президетенска. Възможно ли това да се приложи у нас? На доктрина е допустимо. Целесъобразно ли е? Аз ви споделям, че не е. За да работи дейно такава система в Русия, политическата конструкция би трябвало да нараства от дълго време. В Европа някои партии съществуват от епохи. А у нас, по предписание, партията е обвързвана с съответен човек. Най-яркият образец в нашата страна е Владимир Волфович Жириновски. Има Жириновски, има ЛДПР (б.р. - Либерално-демократическа партия на Русия). Може ли партия у нас да действа без подобен човек - не може. Но за нас е и по-добре да не опитвам.

Но, в случай че погледнем в Европа, парламентарната форма на ръководство претърпява рецесии - там по половин година нямат държавно управление. Представяте ли си Русия да остане за половин година без държавно управление - това ще бъде злополука. Повярвайте ми, невероятно е, ще има грамаден ущърб за страната. Там (в Европа) с цел да образуват държавно управление непременно, се договарят за обединения, и то от такива партии, които имат изцяло разнообразни цели и принадлежности за реализиране на тези цели. Как такива обединения ще вземат решение национално значими задания? Може да се дадат и доста други образци. На процедура самите западни специалисти - чета и аз от време на време - споделят, че парламентаризмът претърпява в известна степен рецесия. И мислят по какъв начин да го оживят, по какъв начин да му придадат ново качество, че тази система да стане по-ефективна.

Но аз считам, че на Русия, с нейната голяма територия, с многото народи, народи и народности - дори не е ясно дали са 160 или 190, ѝ би трябвало мощна президентска власт ".

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР