Руският президент Владимир Путин е поставил амбициозна цел, която много

...
Руският президент Владимир Путин е поставил амбициозна цел, която много
Коментари Харесай

Русия иска, но не може да стане независима от долара

Руският президент Владимир Путин е сложил амбициозна цел, която доста мъчно може да извърши

Движението на съветската рубла, изключително след последната вълна наказания.

Увеличаване

Движението на съветската рубла, изключително след последната вълна наказания.

Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване
Още по тематиката
Рублата поевтиня до близо 2.5-годишно дъно

Обезценяването на съветската валута продължава в очакване на новите наказания от Съединени американски щати
13 авг 2018
Съединени американски щати постановат стопански наказания на Русия и поради " Новичок "

Москва има 90 дни да даде надеждни гаранции, че повече няма да употребява химически оръжия и ще позволи инспекции от Организация на обединените нации. В противоположен случай ще бъдат наложени още по-драстични ограничения
9 авг 2018
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Особености на съветската стопанска система

Световната банка счита, че страната ще се върне към напредък през 2017 година Дали това ще се случи зависи от пътя, който избере Кремъл
15 апр 2016 Русия за следващ път съобщи желанията си да стане по-независима от $ и най-големите промишлености ще се стремят да лимитират заплащанията си с американската валута. Докато Русия в действителност има лимитирани триумфи в завоюване на повече самостоятелност от международната разменна валута, съществуват мощни подозрения дали Путин и компания могат да трансфорат реториката в истина. Износът на Русия към момента е основно в долари, огромна част от външният дълг също е в долари и най-важното, петролният бизнес крепи 50% от федералния бюджет, оповестяват от Financial Times. А международният петролен бизнес няма скоро да се откаже от $.

Ударени от наказания

През последните четири години Западът наложи на Русия все по-тежки наказания, които постоянно не разрешават на значими промишлености и корпорации, близки до Кремъл, да търгуват в долари. Докато може да се спори до какъв брой глобите дейно визира съветските олигарси (може би като се изключи Олег Дерипаска), няма подозрение, че съветската рубла и продажбата на съветски облигации мощно страдат от интернационалните наказания.

Когато Вашингтон заплаши по-рано тази година, че ще забрани търгуването с съветски дълг в долари заради съветска интервенция в американските избори, задгранични вложители започнаха вълна ликвидация на съветски суверенни облигации на стойност 7.5 милиарда $. Ключови съветски промишлености и корпорации са били принудително отделени от търговията в долари, което затруднява действието им и отхвърля задграничните вложители от вложението в Русия.

Шумна изразителност

Логично е съветската страна да търси способи да стане по-независима от $ и американските наказания. Андрей Костин от близката до държавното управление банка VTB има проект, с който съглашения в долари да бъдат конвертирани в други валути, които се употребява с утвърждението на централната банка, финансовото министерство и по думите на Костин самия Путин. Сравнително мъчно би било обаче да се изолира една стопанска система с Брутният вътрешен продукт от 1.6 трлн. $ от най-разпространената и употребена разменна валута в света.

Малки победи

Външни търговски съглашения на Русия, по валута и година.

Увеличаване

Външни търговски съглашения на Русия, по валута и година.

Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване

От своя страна държавното управление прави от ден на ден и повече покупко-продажби за внос/износ в рубли с страни като Китай и Турция, които имат свои разногласия със Съединени американски щати. Това е завоювало известна самостоятелност от $ от 2013 година насам, само че 68% от приходите от външнотърговски покупко-продажби не престават да са в долари в страна, която разчита на износно фокусираната си стопанска система.

Русия също по този начин има огромни размери външен дълг деноминиран в долари. Докато държавното управление е съумяло много сполучливо да понижи дълга си в долари от три четвърти от общия през 2011 година до 31% през 2018 година, 53% от общия външен дълг продължава да е в американска валута, а 55% от съветския корпоративен външен дълг също е в долари. В опитите си да стабилизира съветската банкова система след рецесията породена от американските наказания, Руската централна банка също е придобила повече долари.

Доларът и петролът а неотлъчно свързани

Може би най-важният фактор, който затруднява цялостната самостоятелност от $, е петролният бизнес. Половината от федералния бюджет на Русия зависи от износа на газ и нефт. Докато е допустимо Москва да изнася газ към Европа против евро, безусловно невероятно е да се отдели международната търговия на нефт от $. Държави като Ирак и Либия са се опитвали да създадат този ход и стъпката постоянно се е проваляла. Големите световни купвачи на нефт просто не биха приели да заплащат в друга валута с изключение на долари.

Липса на други възможности и построени механизми

Не на последно място е и значимият въпрос: каква е алтернативата на $? Русия в действителност доближи съглашение с Турция за контракти в рубли, само че в разгорялата се рецесия, Турция не е най-хубавият търговски сътрудник. Други вероятни разменни валути включват еврото, юана, биткоин, само че никоя не е толкоз гъвкава и общоприета като $. Също по този начин липсват интернационалните финансови механизми или институции за огромни покупко-продажби в тези валути.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР